Foreslår null inntektsskatt for alle som tjener under 200.000

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 26. mars 2023 | 16:48

Ordføreren i Bø kommune, kjent for å ønske å gjøre kommunen sin til et nordisk skatteparadis, er nok en gang ute i media med skattevennlig politikk.

«Norges Monaco», blir Bø kalt etter at Sture Pedersen (H) senket formuesskatten i kommunen fra 0,8 til 0,35 prosent.

Nå foreslår han å fullstendig fjerne inntektsskatten til alle i landet som tjener under 200.000 kroner. Han mener partiet sitt må tørre å være mer kreativ i skattepolitikken sin.

– Tjener du under 200.000 kroner i dag og bor spesielt i sentrale strøk er det ganske tøft å få endene til å møtes. Det synes jeg vi skal ta et ansvar for å prøve å løse, og det synes jeg ikke man har klart hittil, sier Sture Pedersen til VG.

Pedersen mener partiet må bli tydeligere. Skattepolitikken er Høyres sjel, mener den populære ordføreren.

Ut fra hans beregninger vil et slikt skattekutt gjelde rundt 600.000 personer og vil redusere statlige inntekter med 3-4 milliarder. Summen kan måles opp mot statsbudsjettets totalinntekter på 2 875 milliarder, hvorav 1 747,8 milliarder av dem er foruten å medregne oljeinntektene.

Pedersens beregning baserer seg på at man fjerner inntektsskatten fullstendig for de som tjener minst, altså under 200.000. Ikke at man øker bunnfradraget til 200.000 slik at alle får dette kuttet.

Til sammenligning er 4 milliarder bare 10 prosent av Bistandsbudsjettet.

Skattepolitikk er snakk om prioriteringer, mener ordføreren.

Et slikt kutt vil kunne lette byrden for de som tjener minst, som ofte er folk med redusert arbeidskapasitet eller funksjonshemninger, pensjonister, studenter og alenemødre. At grepet kan hjelpe familier, er også noe Pedersen trekker frem:

– Vi har et fødeunderskudd i dette landet. Jeg mener at økonomi er en del av utfordringen fremover – det er dyrt å stifte familie, sier han.

Skattekuttet vil også redusere byråkratiet, og vil kunne være et positivt tiltak for de som går på stønader, argumenterer Pedersen.

– Jeg synes det er mye bedre at man slipper skatt i stedet for at man må gå på et sosialkontor og hente penger ut. Det blir for byråkratisk at man skal dele ut småbeløp – vi kan løse det på en enkel måte, og det er å ta bort skatten.

Les også: Betaler mer i skatt enn han har hatt i inntekt

Men det er ikke bare de med minst ordføreren vil fjerne kjepper i hjulene for. Han står også opp for for de største verdiskaperne i landet.

– Jeg heier på de som tjener penger, fordi jeg ser hva de har skapt. Det sårer meg når jeg ser investorer i Norge begynner å investere i utlandet i stedet på grunn av formuesskatten, sier han.

Nå får han støtte fra flere hold i partiet.

Arve Juritzen, leder av Oslo Høyres næringspolitiske forum, deler meningen til Pedersen om at partiet må ta et tydeligere standpunkt om skattepolitikken og at de må sette næringspolitikken i større fokus.

– Generelt skal Høyre være tydeligere. Politikere som mumler er like lite interessante som de som står og skriker «ryk og reis», sier han, og viser til nyvalgt SV-leder Kirsti Bergstøs landsmøtetale.

Høyre-leder Erna Solberg er på sin side positiv til Pedersens skatteforslag, og kaller politikken en god idé.

– Vi er jo enige i at vi må ha lavere skatt på de med lavest inntekter, sier Solberg.

Samtidig vil hun ikke at man skal ta helt av heller.

– Vi har de som mener vi snakker for mye om formuesskatten og senker den for mye, og de som mener vi senker den for lite. Vi er nødt til å avpasse skattelettelsene våre til ulike grupper og totalbiten i økonomien uansett, sier hun.

Frykt for bankkrise – kronekursen stuper

mest lest