Betaler mer i skatt enn han har hatt i inntekt

Avatar photo
Publisert 23. januar 2023 | 17:07

Med en formue på nesten to milliarder kroner, så har han likevel ikke råd til å bo i Norge. Derfor flyttet Kjartan Aas (62) til Sveits.

– Formueskatten er eneste grunn til at jeg flytta til Sveits, sier eiendomsinvestoren i et intervju med TV 2.

Aas forteller at enkelte år har han betalt mer i skatt i Norge, enn han har hatt i inntekt. Det gikk ikke i lengden.

Han eier en rekke bygårder og eiendommer sentralt i Oslo. Aas er nummer 244 på Kapitals liste over landets rikeste fra 2022 med en formue på 1,9 milliarder.

Aas vokste opp på Raufoss. Som nyutdannet økonom fra BI ble han finansdirektør i rederibransjen hvor han tjente gode penger. Det var også lett å få lån på den tiden. Han slo til da en bygård med 19 leiligheter på Vålrenga var til salgs tidlig på 90-tallet. Etter det bygde han opp et eiendomsimperium gjennom selskapet Opulens.

– Det er kun på grunn av formueskatten at jeg flytta, sier han til TV 2. Det var så enkelt at når omsetningen var lavere enn skatten, da kan du ikke drive virksomhet, sier han.

Aas sier at han har måttet betale 27 000 kroner i skatt hver dag de siste årene han bodde i Norge.

Les også: Vil vurdere totalforbud mot innleie på sokkelen

Han sier også at økte ligningstakster under Solberg-regjeringen drev ham ut av Norge. Ligningsverdiene på eiendommene hans var tidligere svært lave. Da var ikke formueskatten noe problem.

Aas påpeker også at han har mye formue i murstein og vindusruter, men at det er til liten nytte ettersom formueskatten skal betales i penger. Derfor må inntekten være høyere enn omsetningen for at han skal klare å betale skattene sine.

– Det er jo flere år hvor jeg har betalt mer i skatt enn jeg har hatt i inntekt, sier han.

Aas kan ikke være mer enn 60 dager i Norge i året. I Sveits må han tilbringe rundt halve året i landet. Dette er reglene han må forholde seg til.

Vil ikke tilbake til Norge

Aas sier det er lite han savner ved Norge, selv om han gjerne skulle besøket foreldre oftere og tatt en kaffe med bekjente.

Det sveitsiske helsevesenet er han mektig imponert over. Aas har ingen planer om å flytte tilbake til Norge.

Kjartan Aas tror han fortsatt bor i Sveits om ti år, og sier at selv om formueskatten blir borte så vil han ikke flytte tilbake igjen.

– For meg er det mye hyggeligere å bo her, enn å gjenta tilværelsen som jeg har hatt i Norge år etter år, sier han.

Sier opp hundrevis av ansatte

mest lest