Forskere advarer: Kina kan bruke Tiktok som våpen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 26. mars 2023 | 07:12

Tiktok kan brukes til å påvirke valg og undergrave åpne samfunn. Dette er i tråd med Kinas strategi for nye medier, konkluderer forskere.

Det sosiale mediet Tiktok, gjennom morselskapet Bytedance, er underlagt innflytelse og kontroll fra Kinas kommunistiske parti (KKP).

Det er en av konklusjonene til en gruppe forskere i en ny rapport til den australske regjeringen.

Rapporten kommer på et tidspunkt da Tiktoks administrerende direktør, Shou Zi Chew, sliter med å forsvare den sosiale medieplattformen foran den amerikanske kongressen.

– Bytedance er ikke eid eller kontrollert av den kinesiske regjeringen. Det er et privat selskap, sa Shou Zi Chew da han vitnet for energi- og handelskomiteen i Representantenes hus torsdag.

– Vi er forpliktet til å være veldig gjennomsiktige med brukerne våre om hva vi samler inn, sa Chew.

– Jeg tror ikke det vi samler er mer enn de fleste aktører i bransjen, la han til.

Dette er i strid med forskernes rapport, som forklarer at KKP i 2017 begynte å infiltrere selskapet gjennom samarbeid og juridisk tvang.

Plattformen samler også automatisk inn posisjonsdata, metadata og informasjonskapsler for reklameformål, noe som er i samsvar med personvernreglene til selskaper som Meta og Snapchat.

Forskerne mener at Bytedance i dag bør oppfattes som en hybrid mellom et statlig og et privateid selskap.

Les også: Hardt ut mot TikTok-senter i Norge: – Sjokkerende sløsing med strøm

Rapporten peker også på at Zhang Fuping, sjefredaktør for Bytedance, også er partisekretær for Kinas kommunistiske parti.

I tillegg til å kartlegge koblinger mellom Tiktok og regimet i Kina, advarer rapporten om to områder der Tiktok utgjør en trussel: datasikkerhet og politisk innblanding.

Dette kan blant annet gjøres gjennom politisk innblanding, kontroll av narrativ, overvåking og datainnsamling.

Ifølge rapporten er dette i tråd med president Xi Jinpings og Kinas strategi for bruk av nye medier.

Forskerne viser til en tale av Xi Jinping i 2013. Her sier han blant annet at mekanismene i både innenlandsk og utenlandsk propaganda vil bli korrigert.

I tillegg, ifølge rapporten, sier Xi Jinping at det gjøres anstrengelser for å støtte og bygge eksterne propagandamedier med sterk internasjonal innflytelse.

Tiktok gir Beijing en mulighet til å bruke plattformen som «et våpen» som kan undertrykke, forsterke og endre narrativer på måter som kan målrette politiske interesser i utlandet, heter det ifølge rapporten.

Les også: TikTok sporer deg: – Dette er svært bekymringsfullt

Derfor konkluderer de med at Tiktok kan brukes til å forme valgresultater og undergrave åpne samfunn.

I slutten av februar forbød EU-kommisjonen og EUs ministerråd Tiktok på ansattes telefoner.

Forbudet skyldtes databeskyttelseshensyn fordi det var uklart om selskapet bak det deler dataene sine med den kinesiske regjeringen.

TikTok-saken: FrP og Høyre mener Mehl har ført Stortinget bak lyset

mest lest