Høyre gir grønt lys til turistskatt

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 26. mars 2023 | 21:37

Samtidig som Høyre i helgen har tatt til orde for flere skattereduksjoner, blant annet inntektsskatten for de som tjener under 200.000 kroner, er det også økninger i skatten på agenda.

Flere kommuner har sett på muligheten for en økt skatt for turister. Forrige gang saken var oppe til diskusjon, spesielt i 2019, valgte Høyre å si nei til å innføre en generell lokal eller nasjonal turistskatt.

Nå har partiet derimot valgt å snu.

Det betyr at Høyre har funnet enighet med regjeringen, som også har åpnet for at kommuner kan kreve inn det de kaller «besøksbidrag».

Turistskatten ble vedtatt i en resolusjon kalt «Bedre lokalsamfunn med Høyre». De presiserer ikke hvorfor de vil åpne for at kommuner som ønsker det kan få innkreve ekstra skatt på turister, men skriver at norske fylker og kommuner står overfor utforinger i tiden fremover og at handlingsrommet i økonomien blir mindre, noe som kan føre til reduksjon inntekter og dermed strammere budsjetter.

Det finnes ingen punkter på kutt i offentlige utgifter i resolusjonen.

Blant de som er uenig at en egen turistskatt er en god løsning, finner vi NHO:

«NHO Reiseliv mener det finnes mange løsninger for fellesgodefinansiering som er bedre egnet for å skape et bærekraftig reiseliv enn turistskatt.», skriver NHO på sine nettsider i det de argumenterer for at skatten ikke er «rettferdig og treffsikker», og trekker frem at momsen på norske hoteller allerede er blant Europas høyeste.

«Merverdiavgiften på overnatting, transport og kultur har det siste årene økt fra først 8 til 10 prosent i 2016 og så videre til 12 % i 2018. I tillegg ble flyseteavgiften innført 1. juli 2016 og ble økt i budsjettet form 2023. Dette, sammen med en rekke andre skatter og merverdiavgifter, inkludert den særnorske formuesskatten, gjør at Norge i dag er tyngre skattet enn våre nordiske konkurrenter. Ingen av de andre nordiske landene har turistskatt. Å innføre en turistskatt vil øke konkurranseulempen til Norge ytterligere, spesielt ovenfor de nordiske landene», skriver de videre.

 

Lyst på forandring? Styr unna Høyre!

mest lest