MDG vil ta Norge inn i EU

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 26. mars 2023 | 17:17

Landsstyret til Miljøpartiet De Grønne har med et overveldende flertall innstilt på at Norge bør “gå inn for nye forhandlinger med EU med sikte på norsk EU-medlemskap, der avtalen må godkjennes av folkeavstemning”.

Nå skal saken opp til votering i partiets landsmøte 12-14. mai, skriver MDG i en pressemelding.

– Nå er det på høy tid med en reell EU-debatt i Norge. Det er ganske rart at debatten står i stampe når verden rundt oss har endret seg så dramatisk: Putins krig i Ukraina må være en kraftig vekke om at vi må tenke nytt når det kommer til sikkerhet og samarbeid. Putins aggresjon har fått Sverige og Finland til å tenke nytt og søke om NATO-medlemskap; EU har stått samlet og snudd seg svært raskt og respondert med å kaste sine gamle fossile energiplaner i søpla og sette full fart på omstillingen til grønne næringer. Da er det selvfølgelig behov for å ta debatten om hvilken kurs Norge skal velge også her, sier partileder Arild Hermstad.

Norge har ved to anledninger tidligere hatt folkeavstemning om medlemskap i den europeiske unionen. I 1972 stemte 53,5 prosent av folket mot medlemskap mens 46,5 prosent stemte for. I 1994 stemte 52,2 % stemte mot norsk tilslutning, mens 47,8 % stemte for.

Ettersom siste folkeavstemning var i 1994, påpeker MDGs landsstyre nå at ingen nordmenn under 46 år har tatt stilling til spørsmålet om norsk medlemskap.

«De Grønne mener at Norge i større grad vil kunne bidra aktivt til å løse de store utfordringene verden og Europa står i i dag. Slik kan vi stå sammen med våre nærmeste naboer og allierte i kampen for klima og natur, for mer demokrati og for vår felles sikkerhet», skriver MDG i pressemeldingen.

Les også: Erna Solberg snakker varmt om EU: – Kjære venner, Norges plass i Europa er ved bordet

Også Høyre har nylig vært ute med støtte til EU-medlemskap.

Partilederen trekker frem at Norges avhengighet av EU blir større, blant annet på forsvar, industri, «klima og det grønne skiftet», næringsliv, handelskonflikter, forsvar og forsvarsindustri.

Hennes løsning er derfor å inn i EU.

– Hvor er Norge når de viktige beslutningene fattes? Jo, vi venter spent på en café i Brussel mens andre land fatter viktige beslutninger som angår oss. Nei, kjære venner, Norges plass i Europa er ved bordet, sa Erna Solberg.

Solberg får svar fra Listhaug: – Den frie verden må stå samlet mot Kina

 

mest lest