Kan anke utleveringen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 26. mars 2024 | 11:51

Avgjørelsen angående Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange har blitt tatt av High Court i London.

Assange får en ny mulighet til å anke avgjørelsen om utlevering til USA.

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Høyesterett avgjorde at Assange har anledning til å anke avgjørelsen i en ny høring, med mindre USA gir «tilfredsstillende svar» på om Assange handlet i samsvar med den amerikanske grunnloven og om han står i fare for å bli dømt til døden.

USAs påtalemyndighet ønsker å stille Assange (52) for retten med 18 anklager knyttet til WikiLeaks’ betydelige offentliggjøring av store mengder fortrolige amerikanske militære dokumenter og diplomatisk korrespondanse, hvorav alle bortsett fra én er i henhold til Espionage Act.

Wikileaks-grunnleggeren har vært fengslet i det britiske høysikkerhetsfengselet Belmarsh i fem år. Før dette tilbrakte han sju år i Ecuadors ambassade i London, der han søkte tilflukt.

I USA står han overfor en potensiell fengselsstraff på 175 år for spionasje, men nå har han fått en ny mulighet.

Støttespillere av Assange argumenterer for at det han gjorde bør betraktes som undersøkende journalistikk.

I april 2010 offentliggjorde Wikileaks en video fra Irak som viste amerikanske soldater som skjøt og drepte sivile – noe myndighetene i USA hadde forsøkt å skjule.

Senere samme år publiserte Wikileaks titusenvis av dokumenter som avslørte krigsforbrytelser og menneskerettighetsbrudd i Afghanistan og Irak.

mest lest