«Forenklingsgeneral» radbrekker norsk byråkrati: – En slik sløsing har jeg aldri sett før

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 26. mai 2024 | 00:15

Det blir også sagt at med mange kvinner «blir det ganske komplisert».

Han hadde 36 års erfaring fra næringslivet da han i 2012 ble ansatt som prosjektleder for regjeringens forenklingsprosjekt for næringslivet. Stillingen ble plassert i Nærings- og fiskeridepartementet.

Først var det under Trond Giskes ledelse og i Stoltenberg-regjeringen, deretter under Solberg-regjeringen.

Nå har 74-år år gamle Hans-Jørgen Blomseth skrevet bok om sin erfaringer.

«En slik sløsing med penger har jeg aldri sett før. Maken til arbeidsmoral. For en beslutningsvegring. For en redsel for kritikk. Maken til unødvendig konsulentbruk. Maken til ansvarsløshet.»

Det er konklusjonen etter å ha jobbet ni år med å «forenkle» byråkratiet og jobbet opp mot ulike departementer.

Blomseth skriver i boken «Forenklingsgeneralens testamente» om sitt første møte med Finansdepartementet.

I møtet stilte Finansdepartementet stilte med ni mann, mens han stilte alene, forteller Finansavisen, som har intervjuet Blomseth.

«Det kom ingen reaksjon underveis, annet enn noen grimaser i fjesene på noen av dem før et par av dem tok til orde og forklarte meg kort at ingen av disse forslagene sto på deres eget treårsprogram, og at de ikke ville forholde seg til nye forslag sånn uten videre», skriver han i boken.

Muligens ble de provosert da han ba han om en redegjørelse for hvor mange år de ni byråkratene til sammen hadde jobbet i næringslivet.

De ni fra departementet kunne tilsammen skilte med fire år, mens den nyansatte «forenklingsgeneralen» hadde 36 år bak seg

«Evnen og vilje til å ta beslutninger og få ting gjort,» skiller privat fra offentlig virksomhet, sier Blomseth i en podkast med Nettavisen.

– Det ligger ikke i naturen til byråkratene at det skal gjøres. Det permieres ikke at man skal være tøff og ta beslutninger og få ting unnagjort. Snarere det motsatte, mener han.

Blomseth ironisering oevr Jan Tore Sanner, som da han var statsråd i Kommunal- og moderniseringsdepartementet fra 2013-18 skrøt av at den borgerlige regjeringen hadde fått ned veksten i antall offentlig ansatt fra 1,8 prosent hvert år til 1,4 prosent hvert år.

Altså ingen kutt, bare en reduksjon i veksten fra den sosialistiske regjeringen.

Han mener et problemene med sløsingen, blant annet de dyre byggeprosjektene, er at «kommandolinjene fungerer ikke» og at ting blir «dysset ned både oppover og nedover».

Ansvaret hviler nødvendigvis på statsministeren. Han eller hun må si «slik vil jeg ikke ha det».

– Det gjør vi i næringslivet, sier Blomseth.

Hans erfaring med Kulturdepartementets byråkrater er drepende: «Her har det muligens kommet en ansamling med folk som tror de ikke kunne lykkes noe særlig andre steder. Disse menneskene er farlige byråkrater, og de er i godt selskap flere steder i forvaltningen.»

Han mener 30 prosent av byråkratene i departementene kunne kuttes «i løpet av tre til fire år.» Blomseth mener et slikt kutt ville føre til økt effektivitet.

Kvinner som «krangler»

Han har også sitt å si om kvinner. «Hvis det er syv ledd i linja, og det tilfeldigvis er syv kvinner, så blir det ganske komplisert. For de finner ting å krangle om og diskutere, på sin måte».

«Mens med oss gutta så går vi rett på sak, og så er vi ferdige med det.»

Skjermbilde Nettavisen.

Denne politisk ukorrekte påstanden fulgte ikke programlederne Stavrum og Eikeland opp annet enn ved å humre og der Eikeland la hånden på Stavrums skulder og så «Det skal vi ikke kommentere».

Offentlig forvaltning tar nå 62 prosent av BNP, opp fra 52 prosent i 2008. Fra 2013-21 var Norge styrt av en borgerlig regjering, som FrP satt i også.

Partiet som hadde sitt utspring i Anders Langes Parti for «sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep.»

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest