IDF-soldat oppfordrer til mytteri – klippet ble delt av Netanyahus sønn

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 26. mai 2024 | 10:31

Det israelske militæret (IDF) etterforsker en video som har blitt delt på sosiale medier.

I videoen oppfordrer en maskert soldaten fra reserven til et mytteri dersom regjeringen ikke går for en «total seier» over Hamas.

«Statsminister Benjamin Netanyahu, denne videoen er for deg, vi reservister har ingen intensjon om å overlevere nøklene til noen palestinske myndigheter,» proklamerte den maskerte soldaten.

Reservisten krever også at forsvarsminister Yoav Gallant går av, og sier at soldatene bare vil lytte til Benjamin Netanyahus ordre.

Nå skal IDF ha identifisert soldaten som vises i videoen, skriver The Jerusalem Post.

Han vil nå bli innkalt til avhør.

Ifølge The Jerusalem Post ser videoen ut til å være tatt opp i Gaza.

Videoen har skapt stor oppsikt i Israel, blant annet fordi Yair Netanyahu, sønn av Benjamin Netanyahu, har delt den på Telegram.

Statsminister Netanyahu selv har kommentert videoen på X der han skriver at han «direkte avviser enhver tilbakeholdenhet.»

IDF irettesetter oppførsel

IDF-ledelsen innkalte raskt til et interdepartementalt møte, hvor IDF-talsmannen la til: «Atferden som er dokumentert i videoen er et alvorlig brudd på IDF-ordrer og IDF-verdier og utgjør en mistanke om straffbare handlinger.»

I videoen sier soldaten: «Tenk nøye gjennom hvem du har tenkt å gi nøklene til. Brødrene våre ble ikke myrdet eller voldtatt for ingenting. Vi vil ha seier, en avgjørelse. Den som har skadet folket i Israel og våre brødre, vi ønsker å ødelegge ham, og du, herr Gallant, kan ikke gjøre det. Endre posten, ellers går vi bare med statsministeren. Du ønsket et militærkupp – vi skal vise deg hva en avgjørelse er og hva en seier er, hvordan ekte jøder vinner.»

mest lest