Advarte Wagner-sjefen: – Til helvete med det – jeg dør

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 26. august 2023 | 07:44

Belarus’ president hevder at han advarte Prigozjin flere ganger om at han kunne være i fare.

Den beryktede og nå antatt avdøde Wagner-lederen, Jevgenij Prigozjin, hadde blitt advart om at han hadde lagt ut på en farlig kurs, flere ganger.

Det sier Belarus’ president Aleksandr Lukasjenko, som fredag snakket via det statlige nyhetsbyrået Belta om flere angivelige samtaler mellom ham og Prigozjin den siste tiden.

Under leiesoldathærens marsj mot Moskva i juni skal Lukasjenko ha advart Prigozjin om at han ville «dø» hvis han fortsatte.

– Til helvete med det – jeg dør, svarte Wagner-lederen ifølge presidenten.

Også på et annet tidspunkt skal Lukasjenko ha advart Prigozjin og Dmitrij Utkin, ofte omtalt som grunnleggeren av Wagner-gruppen, om deres sikkerhetssituasjon.

– Vær forsiktig, sa Lukasjenko til de to i en samtale der det var litt usikkerhet rundt timingen.

I uttalelsene gjengitt av Belta sier Lukasjenko også at soldater fra Wagner-gruppen fortsatt er i Belarus.

Lukasjenko mener den russiske presidenten kan ikke stå bak onsdagens flyulykke.

– Mange prøver nå å bevise det motsatte og belemre Vladimir Putin med ansvaret for alt, sier Lukasjenko, som hevder at den russiske presidenten har absolutt ingenting med det å gjøre.

Flere vestlige land, kritikere av den russiske regjeringen og andre har spekulert i om Wagner-lederen kan ha blitt drept.

President Vladimir Putins talsmann, Dmitrij Peskov, har avvist påstandene om at Jevgenij Prigozjin ble drept på vegne av den russiske regjeringen som en løgn.

– Det spekuleres mye i ulykken og de tragiske dødsfallene til passasjerene. Alt dette er en komplett løgn, sa Peskov, med henvisning til vestlige spekulasjoner.

mest lest