NATOs «umulige» utfordring bekymrer

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 26. oktober 2023 | 06:51

En industriell krise truer Ukrainas sjanser til seier i krigen mot Russland.

Onsdag avsluttet NATO et toppmøte i Sverige, hvor NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, advarte om en «uholdbar» situasjon.

Over 800 deltakere fra 235 selskaper og 24 allierte land hadde kommet til Sverige, for alliansens største samarbeidsmøte mellom politikk, militær og industri.

Konferansen som holdes på Scandinavian XPO på Arlanda arrangeres annethvert år, nå for første gang i et land som ikke er med i NATO.

Delegasjoner fra Australia, Georgia, Japan, Sør-Korea og Ukraina har også vært til stede, for det første NIF som ble organisert utenfor et medlemsland.

Sammen har delegatene diskutert hvordan de skal klare å finansiere og forsyne Ukraina med våpen.

Det er industrien i NATO-landene som må gi Ukraina det som kreves hvis de skal klare å vinne krigen mot Russland, skriver Aftonbladet.

NATOs generalsekretær kaller situasjonen «uholdbar». Europas industrier skal levere «høy kvalitet, høy kvantitet og raskt».

– Vi må øke tempoet i vår forsvarsproduksjon for å møte Ukrainas behov, men også for å styrke vår egen avskrekking, og vårt eget forsvar, sier Jens Stoltenberg.

– Når den krigen er over, er det ingen vei tilbake til der vi var før. Vi står overfor et mer aggressivt Russland, et mer påtrengende Kina og en mer ustabil verden. Dette må vi tilpasse oss på sikt, sier Jens Stoltenberg.

Slik Stoltenberg ser det, er det bare to langsiktige løsninger:

NATO-landene må enten bygge opp enorme ammunisjonslagre – eller holde en stor industriell kapasitet i reserve, som i fredstid ikke er nødvendig.

Begge alternativene vil koste veldig mye.

– Dette betyr en reell kostnad for samfunnene våre. Det er en kostnad som ikke vil forsvinne. Vil vi ha ledig kapasitet vil det koste. Vi ønsker reservekapasiteten, fordi vi ønsker å kunne øke produksjonen når det er behov. Spørsmålet er: Hvordan skal vi betale? sier Jens Stoltenberg.

– Jeg har ikke svaret.

Oleksandr Kamyshin, Ukrainas minister for strategisk industri, påpekte senere at «den høyeste kostnaden betales i menneskeliv».

Kamyshin er i Sverige for å be vestlige industrier om å investere i Ukraina.

Et logisk første skritt vil være å bygge fabrikker for vedlikehold og reparasjoner i Ukraina, deretter starte med montering og forskning, og til slutt fullskala produksjon, mener han.

– NATO etterlyser mer, raskere, billigere og bedre. Ukraina kan bidra til å nå alle disse målene, sier Kamyshin.

mest lest