INP-lederen får kritikk for «autoritær og udemokratisk» styringsform

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 26. november 2022 | 16:02

Med økt oppslutning på meningsmålingene, kommer også angrepene. I Stavanger Aftenblad har man innhentet kritikk mot Industri- og næringspartiet (INP).

– Av partier som stiller til valg, har jeg vel aldri sett en styreform som er så autoritær og udemokratisk som dette. INP fremstår mer som et enkeltpersonforetak enn et parti. Her er ingen tegn på at man kan engasjere seg i et partidemokrati uten partilederens godkjennelse, sier Trond Birkedal, politisk analytiker og gjestekommentator i Aftenbladet.

På den siste målingen til Norstat for Vårt Land er INP inne med et distriktsmandat og fikk 2,4 prosents oppslutning. Partiet har nå over 1000 betalende medlemmer og 7000 medlemmer totalt.

Stavanger Aftenbladet har kikket på INPs vedtekter og omtale på egne nettsider og funnet flere punkter de mener er uvanlige og udemokratiske.

  • Partileder er valgt for seks år fram til landsmøtet i 2025.
  • Sentralstyret er valgt for fire år.
  • Sentralstyret er utpekt av Waltherzøe.
  • INP regner seg selv som en interimsorganisasjon fram til etter stortingsvalget 2025.
  • … og derfor er det «viktig og riktig» at medlemmer til sentrale og lokale lederposisjoner blir pekt ut, og at det normalt gjøres av partilederen. Også sentralstyret kan gjøre utnevnelser, endre sentralstyret eller utnevne og avsette fylkeslagsledere.
  • Alle valglister må godkjennes av sentralstyret. Dermed kan sentralstyret hindre lokalt nominerte kandidater å stille til lokal- eller stortingsvalg.
  • Fylkesordfører- eller fylkesrådslederkandidater må godkjennes av sentralstyret.
  • Sentralstyret velger selv om lokallag skal ut av Brønnøysundregistrene, partiregisteret og så videre.
  • Frem til årsmøter i 2024 vil lokallagsleder bli utpekt og eventuelt avsatt av fylkesstyret.
  • Alle «topp fem»-kandidater må signere en avtale med fylkesleddet i partiet om lojalitet og oppmøte.
  • Landsstyret kan endre partiets vedtekter utenom landsmøter.

Birkedal får litt «sekteriske vibber» av måten valglistene i INP skal settes opp på, skriver Stavanger Aftenblad:

– Strenge krav stilles til valgbarhet, og listene skal godkjennes i sentralstyret. Dette minner om en sekt der en eneveldig leder skal godkjenne alt, sier han.

– I praksis har Waltherzøe utpekt seg selv som partileder for seks år. Det blir jo parodien på et parti når en leder kan utpeke seg selv og sitt sentralstyre og selv velge funksjonstiden, sier Birkedal.

Trond Birkedal er tidligere leder av FpU, men trakk seg fra alle verv i FrP i 2011 da han pågrepet og siktet for utuktig adferd rettet mot menn og seksuell omgang med en gutt under 16 år.

Han ble senere dømt for forholdene.

Waltherzøe sier INP er alt annet enn en sekt.

– Ikke forsøk å fremstille meg som en eneveldig partileder. Det er å tråkke på de mange hundre tillitsvalgte i partiet som hver dag jobber og fremsnakker partiet, sier han og peker på at INP ikke vil gjøre samme feil som andre partier.

– INP er helt åpen på ønsket om en viss kontroll på hvem som skal representere partiet. For de fremste representantene forutsettes arbeidslivserfaring og sunn fornuft.

Statsviter Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger (UiS) mener på sin side at vedtektene har et «autoritært preg».

– Den autoritære kontrollen og utpekingen av sentrale personer ville aldri vært godkjent i andre etablerte partier. Det må bort på det første ordinære landsmøte. Jeg kan forstå kontrollbehovet før lokalvalget neste år, men det er underlig og spesielt å ha en så autoritær styreform helt fram til 2025, sier han.

Waltherzøe sier de trenger handlingsrom for å gripe inn i situasjoner og at INP ønsker å sikre seg mot å bli en dumpingarena for «oppdrettspolitikere» eller folkevalgte som hopper fra parti til parti.

Han peker blant annet å situasjonen i Kristiansand der INP ekskluderte Nils Nilsen etter hans opptrinn med ordføreren i byen.

INP feirer 7000 medlemmer: – Vi har jo en lissepasning

mest lest