Halvparten av alle nordmenn spiser fortsatt matpakke

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 26. november 2023 | 16:26

Den tradisjonelle norske matpakken står fortsatt sterkt blant oss nordmenn. Omtrent halvparten har jevnlig med seg matpakke, og favorittpålegget er gulost.

En nylig undersøkelse gjort av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at matpakken fortsatt er populær blant studenter og arbeidstakere i Norge.

Halvparten av denne gruppen har altså med seg matpakke, og topp tre favorittpålegg er gulost, egg og makrell i tomat. Deretter kommer brunost, kjøttpålegg og leverpostei,

– Gulost er både godt og sunt som hverdagsmat og en god kilde til kalsium, proteiner og B-vitaminer, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Melk.no.

Et sunt og billigere alternativ

– En matpakke som inneholder for eksempel grovbrødskiver, gulost, egg, pålegg av fisk, magert kjøttpålegg, frukt og bær vil sikre at vi får i oss mange av de viktigste næringsstoffene vi trenger i løpet av en dag. Sånn sett er matpakken et godt alternativ til mer usunne alternativer man ellers kan få kjøpt på farta. Langt billigere er det nok også, sier Glemminge Arnesen.

Havregrøt populært

Når det gjelder frokostvalg, opplyses det at 22 priosent av oss, eller 900.000 nordmenn spiser havregrøt ukentlig.

– Det er nok ikke tilfeldig at havregrøt stadig foretrekkes. Den er både bærekraftig, enkel, billig og ikke minst veldig sunn. Havregrøt er i tillegg svært «sosiale-medier-vennlig» og en av få retter som egner seg til alle måltider, sier Glemminge Arnesen.

Unge kvinner i storbyene spiser mest

Det er særlig unge kvinner mellom 18-29 år som spiser mest, og populariteten ser ut til å øke om du bor i storbyene. I Oslo spiser 27 prosent havregrøt ukentlig. 

– Havregrøt har blitt en trendy og sunn matrett, hvor du enkelt kan briljere med spennende og friske toppinger for en sunn livsstil. Flere har også fått øynene opp for kjøleskapsgrøten som nærmest lager seg selv, sier Glemminge Arnesen.

Havregrøt med ekstra næring  
Ernæringsrådgiveren anbefaler å tillegge havregrøten ekstra næring.  

– Havregryn har et høyt fiberinnhold. I tillegg er den en god kilde til de løselige kostfibrene som kalles betaglukaner – som har vist seg å redusere kolesterolet. Hvis du i tillegg topper grøten med frø, nøtter, bær, frukt og melk får du er skikkelig god og næringsrik start på dagen.

– Kok gjerne grøten på melk for mer proteiner, kalsium, B-vitaminer og jod. Proteinene i melk og korn utfyller hverandre på en meget god måte. De næringsstoffene melk har lite av, har korn mye av og omvendt. Et annet alternativ er å helle melk over grøten, avslutter Glemminge Arnesen.

mest lest