Kritiserer pressen for å «jakte» på politikere

Avatar photo
Publisert 27. januar 2024 | 21:28

Visepresident på Stortinget Svein Harberg (H) erfarer at mange politikere trekker seg fra nominasjon i frykt for at det kan finnes noe som de kan bli hengt ut for i pressen.

– Jeg synes nok «jakten» tar litt av, og blir for unyansert, sier han til Dagbladet.

Den siste tiden har mange politikere havnet under pressens lupe etter det ble funnet en rekke tekstlikheter i masteroppgavene til helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og tidligere landbruksminister Sandra Borch (Sp).

Harberg understreker at politikerne må følge lover og regler og tåle at feil påpekes. Han er imidlertid redd Norge mister mange flinke politikere hvis pressen ikke slutter med «skandalejakten».

– I et velfungerende folkedemokrati må det være plass til folkevalgte med forskjellig bakgrunn og livserfaring. Slik kan vi være gode talspersoner for befolkningen. Det må vi ikke miste sier Harberg, og fortsetter:

– Jeg opplever at mange trekker seg fra nominasjon fordi de er redde for at det kan finnes et eller annet de kan henges ut for.

Ni statsråder i Støre-regjeringen har gått av siden 2021 – seks av dem etter skandaler. I tillegg brenner det nå under føttene på helseminister Ingvild Kjerkol etter at det ble funnet totalt 67 tilfeller av tekstlikhet mellom hennes masteroppgave fra 2021 og andre tekster.

Stortingspolitiker Roy Steffensen (FrP) var blant dem som havnet i pressens søkelys etter brudd på Stortingets aksjeregler. Like før gikk Ola Borten Moe (Sp) av som statsråd på grunn av brudd på disse.

Steffensen har nå varslet at han gir seg i politikken og oppgir «jag etter politikere» som noe av årsaken.

– Jeg synes media er litt vel trigger happy. Stortinget kan ikke bare bestå av 169 kopier av Knut Arild Hareide. Det skal speile befolkningen, og da må vi akseptere at folk har levd et liv.

Han mener norsk politikk nå står i en enorm tillitskrise.

– Jeg merker stor forskjell fra 2013. Nå vitser folk med «Husker du hvor du bor», eller «ja, du fører vel bare dette opp som reiseregning» er morsomme første gang, men det blir slitsomt i lengden, sier Steffensen til Dagbladet.

Han understreker overfor Dagbladet at politikerne har et ansvar for å være ærlige og ikke bortforklare når de blir tatt i feil, men mener pressen må ta en vurdering på om alt av små og store feil i fortiden fortjener å blåses opp.

mest lest