WSJ: Taiwan antyder at USA trener soldatene deres fem kilometer fra kinesisk storby

Avatar photo
Publisert 27. mars 2024 | 15:45

Taiwans forsvarsminister hinter til at amerikanske tropper har trent det taiwanske militæret på avsidesliggende øyer som ville være i frontlinjen av en konflikt med Kina.

Forsvarsministeren, Chiu Kuo-cheng, har ikke delt detaljer om den amerikanske utplasseringen, men de avsidesliggende øyene inkluderer Kinmen, som ligger bare fem kilometer fra kysten av den kinesiske storbyen Xiamen, og mer enn 160 kilometer fra Taiwans hovedøy.

«Denne utvekslingen er for gjensidig observasjon, for å identifisere problemene vi har, finne ut hvordan vi kan forbedre og gjenkjenne våre styrker, og for å lære,» sa Chiu torsdag, ifølge The Wall Street Journal.

Den sjeldne anerkjennelsen fra Taiwan om aktivitet fra amerikanske tropper på deres territorium kom da Chiu svarte på spørsmål om en rapport i Sofrep, en nettpublikasjon som fokuserer på nasjonal sikkerhet, som hevder at amerikanske spesialstyrker ville bli sendt til Kinmen og andre avsidesliggende øyer der Taiwans elitestyrker er basert.

Bilder iNyheter har hentet fra Kinmen på Google Maps, viser at avstanden til den kinesiske storbyen er så kort at man enkelt kan se skyskraperne på horisonten.

Dette bildet er tatt fra Taiwansk territorium, Kinmen, og viser den kinesiske byen Xiamen på horisonten. Foto: Skjermdump, Google Maps.

Spenningen er høy mellom Kina og Taiwan, spesielt i området rundt Kinmen. Nylig døde to kinesiske fiskere da båten deres veltet over mens de ble fulgt av taiwanesiske kystvakter. Det skriver WSJ.

USA har ikke offisielle diplomatiske bånd med Taiwan, men opprettholder en robust uoffisiell tilstedeværelse. USA forsyner øya med våpen og tjenester de trenger for å forsvare seg selv gjennom ‘Taiwan Relations Act’, selv om USA tradisjonelt har vært vage om hvorvidt de vil hjelpe Taiwan i tilfelle det blir krig med Kina.

Amerikanerne planla å utvide sin tilstedeværelse av tropper i Taiwan til mellom 100 og 200 i fjor, opp fra omtrent 30 i 2022, ifølge amerikanske tjenestemenn. USA og Taiwan har stort sett vært stille om utplasseringen da de forsøker å unngå å agitere Beijing.

mest lest