– Norge er heldigvis på et helt annet sted enn Sverige

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 27. september 2023 | 06:05

Etter at justisminister Emilie Enger Mehl deltok i et møte om rekrutteringen av tenåringer til kriminelle nettverk, lover regjeringen nå 15 millioner kroner mer til politiet i Oslo Øst.

Møte var i regi av Stovner Politistasjon, øst i Oslo, for å se hvordan politiet kan hindre at den svenske voldsbølgen krysser grensa til Norge.

– Vi har et naboland som nå har store utfordringer med gjengkriminalitet, sier justisministeren til NRK.

– Det er viktig for både Norge og Sverige å slå ned på organiserte kriminelle nettverk. Vi ser at ungdomskriminalitet, narkotikakriminalitet og andre former for kriminalitet ofte kan ha sammenheng, sier hun til kanalen.

Justisministeren sier at Norge og Sverige er heldigvis på forskjellige steder når det gjelder kriminalitet.

– Vi har hatt en annen innvandrings- og bosettingspolitikk. Samtidig ser vi nå en økning av for eksempel narkotikasmugling til Norge, med de konsekvensene det har med seg. Så vi må fortsette å være våkne, slå ned på organisert kriminalitet og drive effektiv forebygging blant unge, sier Emilie Enger Mehl.

Les også: Svensk polititopp slår alarm: – Sverige har ikke et system som fungerer

Påtroppende byrådsleder i Oslo, Eirik Lae Solberg fra Høyre, mener det ikke er nok penger som blir bevilget for å løse situasjonen med ungdomskriminalitet.

– Dette er ikke nok til å løse den alvorlige situasjonen vi står i, sier han til NRK.

Solberg forteller til kanalen at «når ungdomskriminalitet og vold blant barn og unge øker med 70 prosent fra i fjor, så er vi nødt til å styrke ressursene til Oslopolitiet kraftig».

Avsnittsleder for organisert kriminalitet-seksjonen i Kripos, Trond Bruen Olsen, sier til NRK at de har oppdaget at kriminelle i Norge og Sverige er i kontakt med hverandre, men han mener at situasjonen i Norge er langt fra slik den er i nabolandet.

– I Norge har vi god kontroll over situasjonen og de kriminelle nettverkene, men trusselen fra organisert kriminalitet krever at norsk politi må være oppmerksomme, sier han.

Sverige har den siste tiden vært rammet av en voldsbølge, med flere skytinger og eksplosjoner. Bare i september er ni personer skutt og drept.

mest lest