Kjempet for å få bli i Norge: – I blodet vil jeg alltid være palestiner

Avatar photo
Publisert 27. november 2023 | 14:36

Etter 14 år i landet, og mye medieoppmerksomhet, fikk Mustafa Hasan (21) i fjor permanent opphold i Norge.

Hasan kom med familien til Norge i 2008. De fikk raskt oppholdstillatelse på grunn av deres beskyttelsesbehov som statsløse palestinere, men i 2016 ble den trukket tilbake.

Utlendingsnemnda (UNE) mente at Mustafa ikke hadde rett til oppholdstillatelse i Norge. Etter mye press fra norsk presse og norske politikere, vant Mustafa og hans advokat frem i et søksmål mot den norske staten i 2022.

Da Mustafa var 15 år, tok moren hans med seg lillesøsteren og reiste tilbake til Vestbredden.

Overfor TV 2, sier Hasan nå at dersom rettssaken hans hadde gått i statens favør, ville han trolig blitt sendt ut av landet og befunnet seg i Gaza nå.

– Det er vanskelig å se for seg hvordan livet hadde vært om jeg ikke hadde fått bli i Norge, sier han til kanalen.

Hasan liker ikke valget moren har tatt, men støtter henne.

Les også: Seks tenåringer i retten etter halshugging av fransklærer

– Jeg sier til mamma at hun må forlate Palestina og dra til Jordan, men det er umulig for henne å bo der på grunn av komplisert familiesituasjon, sier han til TV 2, og fortsetter:

– Jeg ser at det betyr mye for henne å være der hvor hun har sine røtter.

Han forteller til kanalen at krigen i Gaza har forsterket hans identitetsfølelse som palestiner, noe han ønsker å videreføre til sine fremtidige barn.

– Jeg har fått æren av å bli norsk, men i blodet vil jeg alltid være palestiner. Mine barn må forstå at grunnen til at vi er norske er fordi Palestina er under angrep, sier han.

mest lest