Ukraina får 321 stridsvogner

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 28. januar 2023 | 09:48

Ukraina selv har sagt at de trenger 300 stridsvogner.

Nå sier den ukrainske ambassadøren til Frankrike, Vadym Omeltsjenko, at vestlige land har lovet å donere mer enn 300 stridsvogner til Ukraina.

– Per i dag har flere land offisielt bekreftet sin avtale om å levere 321 tunge stridsvogner til Ukraina, sier Vadym Omelchenko til den franske kringkasteren BFMTV, skriver CNN.

Han spesifiserte ikke hvilke land som ville gi stridsvognene eller en oversikt over hvilke modeller.

Tallet fra Omelchenko kommer etter at USA denne uken lovet å levere 31 M1 Abrams-stridsvogner og Tyskland ble enige om å sende 14 Leopard 2 A6s. Tidligere har Storbritannia lovet 14 Challenger 2-stridsvogner, mens Polen har bedt om godkjenning fra Tyskland til å overføre noen av sine egne tyskproduserte Leopard 2s til Ukraina.

Les også: Ukraina etterlyser nye moderne jagerfly: – Fordelene på slagmarken vil være enorme

Omeltsjenkos intervju kom samtidig som Nord-Korea anklaget USA og landets allierte for å «krysse den røde linjen ytterligere» ved å sende stridsvogner til Ukraina.

USA har en «skummel intensjon om å realisere sitt hegemoniske mål ved ytterligere å utvide stedfortrederkrigen for å ødelegge Russland», sa Kim Yo Jong, søsteren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un, i en uttalelse fra nordkoreanske medier fredag.

Hun anklaget USA og andre vestlige land for å «ødelegge den globale freden og den regionale sikkerheten. Hun lovet at nordkoreanerne «alltid ville stå i samme grøft» som folket i Russland.

Når stridsvognene skal ankomme Ukraina er fortsatt uklart.

Zelenskyj: Lederen for OL er velkommen til frontlinjen

mest lest