Italia klandres for drukningsulykker: – Viktig med europeiske rednings-operasjoner i hele Middelhavet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 28. februar 2023 | 05:42

Laurence Bondard fra SOS Méditerranée som har vært hjelpearbeider på redningsskipet Ocean Viking i tre år, kaller ulykken utenfor den søritalienske kysten på søndag tragisk.

– Middelhavet er dessverre en massegrav, sier hun til Klassekampen.

Over 60 mennesker er bekreftet omkommet etter at en båt med rundt 150 mennesker om bord forliste utenfor den søritalienske kysten på søndag.

Båten kom fra Izmir øst i Tyrkia med migranter fra blant annet Afghanistan og Iran.

Italias innenriksminister Matteo Piantedosi, som har stått i front for innstramming i flyktningpolitikken, besøkte stranda søndag.

Ifølge Meloni-regjeringen blir folk mer villige til å ta sjanser fordi det finnes redningsbåter i Middelhavet.

Men det avviser Bondard.

– Folk reiser, uansett hva. De krysser det farlige havet i stappfulle båter som ikke er sjødyktige. Noen har ikke engang nok redningsvester, mat, vann og drivstoff. Men de prøver likevel, sier hun.

– Det er en påminnelse om hvor viktig det er å ha effektive europeiske søk-og-rednings-operasjoner i hele Middelhavet, legger hun til.

Bare uker før forliset utstedte Italias regjering et dekret som sier at redningsbåter må bruke havner nord i landet – langt fra den sørlige kysten der de fleste redningsoperasjoner finner sted.

Den venstreorienterte politikeren Elly Schlein som er leder av det italienske opposisjonspartiet Partito Democratico (PD), mener søndagens ulykke er «på samvittigheten til de som for bare uker siden godkjente et dekret hvis eneste mål er å hindre redning til sjøs».

Så langt i år har over 12.600 mennesker nådd Italia over Middelhavet.

Tusenvis protesterer i Berlin mot å gi våpen til Ukraina

mest lest