Kjent koranbrenner vil søke asyl i Norge: – Han står virkelig i fare for å bli drept

Avatar photo
Publisert 28. mars 2024 | 22:09

Svensk-irakiske Salwan Momika (37) som har brent koranen flere steder i Sverige, vil nå søke asyl i Norge. – Han fortjener det virkelig, skriver Vebjørn Selbekk.

Momika har blitt en kjent skikkelse etter at han de siste årene har stått bak en lang rekke koranbrenninger rundt om i Sverige. Flere av dem er blitt filmet og delt på sosiale medier, og har ført til omfattende uro og sammenstøt.

Koranbrenningene har også vekket harme og kraftige reaksjoner i muslimske land, samt vestlige land med et betydelig antall muslimske borgere. Dette førte blant annet til at trusselnivået ble hevet i Sverige.

På bakgrunn av koranbrenningene, risikerer Momika forfølgelse i hjemlandet Irak. På slutten av fjoråret ble det besluttet at Momika ikke fikk forlenget oppholdstillatelsen i Sverige, og Migrasjonsverket besluttet ham utvist. Dette innebærer at han heller ikke får reise inn i Sverige igjen på fem år.

– Jeg flytter til et land som ønsker meg velkommen og respekterer meg. Sverige respekterer meg ikke, sier 37-åringen til Expressen, som først omtalte saken onsdag.

Expressen skriver at Momika forlot Sverige i morgentimene onsdag, med kurs mot Norge, hvor han vil søke asyl.

– Jeg er på vei til Norge. Sverige tar bare imot terrorister som bevilges asyl og gis beskyttelse, mens filosofer og tenkere blir utvist.

Stortingspolitker og innvandringspolitisk talsperson for Frp, Erlend Wiborg, sier til Nettavisen at Momika gjerne må søke asyl i Norge.

– Utgangspunktet er at han må få søke asyl i Norge som han måtte ønske. Sverige har ført en spesiell politikk på innvandringsfeltet over mange år, men hvis Sverige ikke vil gi han beskyttelse, så ser jeg ikke noen grunn til at han skal få det her heller, sier Wiborg.

Redaktør i den kristne avisa Dagen, Vebjørn Selbekk, er positivt innstilt til at Momika nå vil til Norge.

– Dette er en mann som virkelig står i fare for å bli drept dersom han sendes til et muslimsk land. Hvis det er noen som virkelig fortjener asyl i Norge, så er det koranbrenneren Salwan Momika, skriver han på X.

mest lest