Stortinget avviser kjernekraft i Norge

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 28. april 2023 | 04:59

Høyre og Frp har levert inn hvert sitt forslag om å øke den nasjonale kunnskapen om kjernekraft, men forslagene ble torsdag avvist i Stortinget.

Det viser en innstilling fra energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Et mindretall på Stortinget bestående av Høyre, Frp, Rødt, Venstre, MDG og KrF ville be regjeringen utrede hvilke forutsetninger og behov Norge har for kjernekraft som del av energimiksen fram mot 2050.

Utgangspunktet for saken var to separate forslag fra Høyre og Frp .

Grovt oppsummert lød forslagene slik:

  • Høyre: Norge bør ta en aktiv rolle i den internasjonale utviklingen av ny kjernekraftteknologi, deriblant thorium. Det bør utredes hvilke behov Norge har for kjernekraft frem mot 2050. Det bør vurderes om Norge skal melde inn EUs forskningsprogram EuroFusion.
  • Frp:Det bør settes av forskningsmidler slik at Norge kan ta en aktiv rolle innen kjernekraft. En kartlegging av norske thorium-forekomster må igangsettes, og det bør opprettes en norsk kjernekraftmyndighet. Utrede mulighetene for saltsmeltereaktorer og små modulære reaktorer.

Forslagene var ikke å åpne for kjernekraft, men å på ulike måter øke kunnskapen om energiformen, skriver Europower.

Les også: Ja til kjernekraft i Norge!

Sammen med SV sikret regjeringspartiene Ap og Sp flertall mot begge forslagene.

– Det er i dag ikke aktuelt å bygge konvensjonelle kjernekraftverk i Norge. Såkalte små modulære kjernekraftverk vil ikke være kommersielt tilgjengelige tidsnok til å kunne dekke opp en viktig del av det økte norske kraftbehovet innen 2030, skriver Ap og Sp, SV og Venstre samlet i en merknad.

De viser til at Norge ikke har kompetanse innen bruk av kjernekraft som en del av kraftforsyningen.

mest lest