Styrker seg jevnt og trutt

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 28. mai 2024 | 09:51

Den norske kronen har gradvis styrket seg den siste måneden i forhold til alle G10-valutaene.

Det melder E24.

Ifølge avisen har kronen styrket seg mest mot lavrentevalutaer som sveitserfrancen og japanske yen. Tirsdag morgen noteres en euro og en dollar til henholdsvis 11,39 og 10,47, noe som er ni og elleve øre lavere enn for et døgn siden og hele 46 og 64 øre lavere enn toppen 30. april.

Kronen er nå drøye én prosent sterkere enn Norges Banks anslag for andre kvartal, etter å ha vært tre prosent svakere enn anslått rundt månedsskiftet. Ifølge sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets ser det ut til at Norges Banks renteinnsats for å holde kronen oppe, og dermed bidra til lavere inflasjon, begynner å gi resultater.

Hun påpeker i en rapport tirsdag morgen at økt risikovilje i markedet, spesielt etter at Fed-sjef Powell uttalte at en heving av den amerikanske renten ikke var særlig sannsynlig den 1. mai, bidrar til offensive strategier blant spekulative aktører, som for eksempel «regionale spill».

Haugland mener at interessen for å kjøpe norske kroner mot svenske kroner har økt, spesielt siden Norges Bank ikke forventes å kutte renten før desember.

Les også: Sjeføkonom: Kronen er blitt en «rævedilter»-valuta

Valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken mener at kronestyrkelsen de siste ukene ikke bare er midlertidig.

– Det er ikke bare er et blaff, sa han til E24 fredag.

mest lest