Nordmenn handler mindre: – Sterk  nedgang

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 28. august 2023 | 11:29

Ferske SSB-tall viser at varehandelen falt fra juni til juli.

Varehandel som blant annet salg av matvarer, klær, elektronikk, møbler, byggevarer, kosmetikk og bøker, falt med 0,8 prosent fra juni til juli.

Det viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå.

– De fleste næringer gikk ned i juli, og dagligvare sto for brorparten av nedgangen. Butikkhandel med jernvarer, byggevarer og klær gikk også ned i denne måneden, sier førstekonsulent Edvard Garmannslund i SSB i en melding.

– Enkelte husholdningsvarer, blant annet salg av møbler, hadde noe vekst og bidro til å dempe den samlede nedgangen, legger han til.

Varehandelstallene brukes blant annet av Norges Bank, departementer og analytikere for å få en pekepinn på utviklingen i husholdningenes forbruk, skriver E24.

Ivar Pettersen som er dagligvareekspert i Alo analyse, forteller til avisen at nedgangen fra juni til juli er oppsiktsvekkende.

– Det er en overraskende sterk nedgang, men: Deler av nedgangen kommer av at det var unormalt høyt forbruk i juni, både volum og verdi. Og dermed er nedgangen i juli noe sterkere enn det vis skulle forvente, sier Pettersen.

mest lest