ISW: Den ukrainske frontlinjen er skjør – Russland står foran et mulig gjennombrudd

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 29. mars 2024 | 08:55

Akkurat nå står Ukraina i veien for at de russiske styrkene skal kunne oppnå store taktiske framganger langs hele frontlinjen, men forsinkelser i amerikansk støtte vil øke faren for Russisk framgang.

Det skriver Institute for the Study of War (ISW) sin siste døgnrapport.

Mangelen på militært utstyr kan presse Ukraina til å fokusere sine ressurser på pressede områder av fronten, noe som øker risikoen for at Russland kan bryte gjennom andre deler av fronten. Samtidig gjør det frontlinjen mer skjør, sier tenketanken.

ISW vurderer at russiske styrker har beslaglagt 505 kvadratkilometer med territorium siden de startet offensive operasjoner i oktober 2023.

Fra 1. januar til nå har russerne klart å erobre 100 kvadratkilometer terreng. Den marginale økningen i hastigheten på den russiske fremrykningen er en konsekvens av at den amerikanske bistanden ble forsinket, heter det. Derfor er det ifølge tenketanken sannsynlig at Russland kan opprettholde det høye tempoet gjennom hele våren.

ISW nevner også den vedvarende nedbrytningen av Ukrainas luftforsvars.

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba uttalte at russiske styrker skjøt opp 190 missiler av forskjellige typer, 140 Shahed-droner og 700 glidebomber mot mål i Ukraina mellom 18. og 24. mars.

ISW skriver at den «intensiverte russiske drone- og missilangrep vil trolig nok en gang legge press på Ukraina for å prioritere tildeling av sparsomme luftvernmidler til å forsvare befolkningssentre, kritisk infrastruktur og industrielle anlegg i bakkant fremfor posisjoner langs frontlinjen».


Russisk angrep på tre kraftverk

Russiske raketter og droner angrep ukrainske energianlegg natt til langfredag.

Det melder ukrainske myndigheter og landets største private kraftselskap, DTEK.

– Utstyr ble alvorlig skadet. Etter at angrepet, begynte kraftingeniørene umiddelbart å reparere skaden, skrev DTEK på Telegram.


Ukraina skyter ned 58 russiske droner

Det ukrainske flyvåpenet har skutt ned 58 russiske droner og 26 missiler i løpet av natten.

Det opplyser de ifølge Reuters.

– Natt til 29. mars lanserte fienden et kraftig missil- og luftangrep mot den ukrainske drivstoff- og energisektoren, heter det.


Ukraina ber om rask militærhjelp

Ukrainsk president Volodymyr Zelenskyj fortalte speaker Mike Johnson i USAs Representantenes hus på torsdag at det var avgjørende for Kongressen å vedta en ny militær hjelpspakke til Kyiv raskt.

– Rask gjennomgang av amerikansk bistand til Ukraina av Kongressen er avgjørende. Vi erkjenner at det er ulike synspunkter i Representantenes hus om hvordan vi skal gå frem, men nøkkelen er å beholde spørsmålet om bistand til Ukraina som en samlende faktor, sier Zelenskyj på X.

mest lest