Tysklands utenriksminister: Det er ikke lenger noen grense for brutaliteten i Putins krig

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 29. mars 2024 | 11:51

Det er Russlands president Vladimir Putins plan å trekke NATO inn i krigen, men Tyskland vil ikke tillate det, sier den tyske utenriksministeren.

– Han gjør det mer enn klart at han er utenfor rekkevidden av rasjonelle argumenter og verdier for menneskeheten. Og han ønsker absolutt ikke å forhandle, sier Annalena Baerbock, ifølge Tagesspiegel.

– Det er ikke lenger noen grense for brutaliteten i Putins krig, sier hun

Ifølge avisen gjentar Baerbock at Tyskland ikke vil sende tropper inn i Ukraina, men samtidig forventer den tyske utenriksministeren at Russland vil eskalere konflikten med Ukraina og Vesten

Hun hevder det er Russlands president Vladimir Putins plan å trekke NATO inn i krigen, «men Tyskland vil ikke tillate det». «Vi har tydelig gjort det klart fra begynnelsen av at vi aldri vil tillate det. Og det står fast.»

– Vi vil ikke la oss skremme av Putins kurs for dehumanisering. Fordi vi bare kan vinne fred og menneskelighet i Europa gjennom vår egen styrke.

Siden begynnelsen av invasjonen i februar 2022 har den russiske presidenten gjentatte ganger testet solidariteten til oss europeere, sa utenriksministeren.

– Putin fører ikke bare sin krig med militæret sitt. Men også med falske nyheter, manipulasjon og målrettet innflytelse – den nylige eksponeringen fra den tsjekkiske regjeringen er bare ett eksempel på hvordan Russland ønsker å undergrave våre demokratier.

Baerbock advarte sterkt mot en ukrainsk nederlag i krigen.

– Det er ikke til å forestille seg hva som vil skje hvis de taper den. Menneskeligheten må vinne. Og for dette kjemper Ukraina mot Putins blinde hat mot ødeleggelse. Hvis Putin vinner, vil også sikkerheten til oss alle i Europa og den internasjonale orden være i fare, sa hun. «Støtten til Ukraina er vår egen sikkerhetsgaranti.»

Samtidig advarte Baerbock mot en fortsettelse av den offentlige debatten om en mulig levering av Taurus-kryssermissiler til Ukraina.

– Noe av russisk krigspropaganda tjener det formål å splitte og destabilisere vestlige demokratier. Det kan vi ikke tillate, sa hun. «Dette gjelder spesielt når vi står foran valg – som nå før europa- eller delstatsvalget i Tyskland.»

På spørsmål om kansler Olaf Scholz (SPD) blokkerte en Taurus-levering av frykt for Putin, sa Baerbock: «Kansleren er ikke redd Putin.»

mest lest