Universitet fjerner bokomslag laget av menneskehud

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 29. mars 2024 | 06:58

Universitetet Harvard sier de har fjernet innbindingen fra boken «Des Destinées de l’Ame» fra 1800-tallet, som var laget av menneskehud.

På deres nettside uttalte Harvard at de har konkludert med at de menneskelige levningene som ble brukt i bokens omslag ikke lenger skal være en del av deres bibliotek, på grunn av den etisk utfordrende opprinnelsen og historien til boken.

Bokens første eier var en fransk lege ved navn Dr. Ludovic Bouland, som benyttet hud fra en anonym avdød kvinne uten hennes samtykke til innbindingen av boken.

Skolens uttalelse fortsatte med å si at biblioteket nå utfører ytterligere forskning om boken, Bouland og den anonyme kvinnelige pasienten. I tillegg rådfører de seg med relevante myndigheter ved universitetet og i Frankrike for å bestemme “en endelig og respektfull håndtering av disse menneskelige levningene.»

Ifølge New York Post var det nylig mulig for enkeltpersoner å få tilgang til boken ved forespørsel, uansett årsak.

I 2014 ble det oppdaget at boken var bundet inn med menneskehud.

Harvard, som anses som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet nysgjerrigheten rundt den makabre historien til boken. Da det ble oppdaget at menneskehud var brukt i innbindingen, ble det humoristisk omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av menneskehudinnbinding, bokentusiaster og kannibaler».

I et blogginnlegg i 2014 skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært relativt vanlig.

mest lest