Hjalp barnevernsjente med å flykte med sin mor – nå må 71-åringen i fengsel

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 29. april 2024 | 19:37

Hallingdalsmannen har engasjert seg mot barnevernet i en årrekke. En aksjon i 2021 medførte en dom som gjør at 71 år gamle Oddvar Espegard nå er kalt inn til soning av en seks måneder lang fengselsstraff fra 7. mai.

Han er dømt for medvirkning til å alvorlig ha unndratt en mindreårig eller holdt denne unndratt fra noen som hadde omsorgen etter barnevernloven.

I en pressemelding skriver leder av Barnevernberørtes landsforening, Jan Myhre, at «Oddvar oppfylte barnets ønske, som i tillegg var til hennes beste. I dag, noen år etter, har vi fasiten: Mor og barn lever sammen i harmoni og kjærlighet, slik de begge ønsket – og trenger. Medvirkningen til unndragelseshandlingen var altså til barnets beste.»

Etter rømningen fra en institusjon i Østfold, sørget Espegaard for at den 12 år gamle jenta og hennes mor, ble flydd i et lite Cesna-fly fra flyplassen på Kjeller til Gdansk i Polen.

Det er i Polen de to nå antas å oppholde seg. I Polen finnes det et nettverk av mennesker fra Norge som har rømt fra det norse barnevernssystemet. Det er mange med etnisk norsk bakgrunn blant disse.

Myhre skriver i pressemeldingen at Espegard bruker pacemaker.

Han har angivelig legeerklæring på at han ikke bør i fengsel. Legen foreslår soning hjemme, med fotlenke.

«I tillegg er han birøkter, med delansvar for å kurse andre i sommer. Han vil antakelig tape flere hundre tusen om han må i 6 måneders fengsel på denne tiden av året.  Mye av hans 5-årige arbeid med bier vil i verste fall gå tapt.»

Espegaard har søkt om å sone på en annen årstid, men har han ennå ikke fått svar. Dommen fra tingretten falt i februar 2023. Lagmannsretten avviste å behandle anken.

– Jeg ser med uro på økningen de senere år i forfølgelse og straff av folk som kritiserer og avslører barnevernets mangel på kvalitet i arbeidet. Barnevernet er som regel de som forfølger varsleren. Barnevernet har allerede alt for mye makt i et system uten nødvendig innsyn og kontroll med myndighetsutøvelsen. Om de nå i tillegg skal få en slags carte blanche til å kvele kritikernes stemmer, da er vi på helt ville veier, sier Myhre. 

Han mener videre at Espegaard er en «samvittighetsfange».

Hendelsen og dommen

Fra dommen heter det at Barneverntjenesten i Hallingdal i februar 2020 vedtak et vedtak om akuttplassering av den norske jenta som da var 11 år. Vedtaket ble senere utvidet til plassering på sperret adresse. Videre ble det fastsatt begrensninger i adgangen til telefonkontakt mellom mor og barn. Det ble fastsatt ukentlige samvær med mor, under tilsyn.

Fylkesnemnda opprettholdt barneverntjenestens vedtak om plassering utenfor hjemmet, med de nevnte kontaktbegrensingene. Ved Hallingdal tingretts dom av 6. mai 2020, ble fylkesnemndas vedtak stadfestes.

Allerede samme år ble det bemerket at det var «bortføringsfare». Dette etter en hendelse i mars samme år der jenta løp ut fra beredskapshjemmet hun var plassert i forsvant i bil med sin mor.

De ble senere pågrepet i Sverige og ført tilbake til Norge.

Espegard skal deretter ha engasjert seg i saken sammen med en kvinne som hadde et nettverk i Polen.

I dommen heter det at det ikke er noen relasjon mellom Espegard og moren til jenta. De knyttet kontakt gjennom en Facebook-gruppe.

Espegaard og den andre kvinnen møtte ikke da saken ble retteført i desember 2022.

I politiavhøret ga tiltalte Espegard uttrykk for at jentas mor ble forfulgt av barnevernet og at vilkårene for omsorgsovertakelse ikke var til stede.

Han hadde blitt fortalt at jenta «led enormt under barnevernets omsorg. Tiltalte bekreftet at han visste mor og barn hadde kommet seg unna «terroristene». Retten legger til grunn at han med dette siktet til barneverntjenesten. Gjennom avhøret for øvrig tilkjennega han en dyp mistillit til barneverntjenesten, som han beskrev som korrupte og løgnaktige.» Omsorgsunndragelsen beskrev han som en nødrettshandling fra morens side, heter det rettsdokumentene.

Selve flukten var av det mer avansert slaget.

Jenta selv rømte fra barnevernsinstitusjon og ble plukket opp på en bensinstasjon i en bil som retten mente Espegard kjørte. Han hadde fått kontakt med en polsk pilot, som ventet i et fly på flyplassen i Kjeller. Der ble moren og barn plassert og de tok av til Polen. Dette var under pandemien i april 2021.

Ved retteføringen hadde jenta fortsatt ikke kommet til rette. Så vidt iNyheter forstår befinner hun seg fortsatt i Polen med sin mor.

De har pillet feil mann på nesen

iNyheter ringer Espegard, som forteller at han har vært bosatt i Ål i Hallingdal hele livet.

– Hvordan ble du engasjert i barnevernets arbeid?

– Det startet i 2015. En familie jeg kjente veldig godt ble fratatt alle fem barna sine. Jeg kjente faren fra han ble født, sier han.

– Du har ikke hatt noen personlig befatning med barnevernet før det?

– Nei, vi har fem voksne gutter og har ikke hatt noen personlig befatning, svarer Espegard.

Det er en meget engasjert mann iNyheter snakker med på telefon. Han forteller om flere enkeltsaker fra Hallingdal som han har blitt involvert i.

– Det er en pengemaskin, sier han om barnevernet.

– Av hundre tilfeller, er det fem-seks prosent der det er vold i hjemmet, seksuelle overgrep eller grov omsorgssvikt, mener han.

Altså forhold han mener berettiger inngripen.

Espegard viser til at staten er dømt 37 ganger i Strasbourg de siste årene. Og det rettes ikke opp.

– Du mener hele systemet er pill råttent?

Ja, det er tusen ganger verre enn noen av oss aner.

Han mener «masse ungdommer blir regelrett drept i barnevernet. Sannheten underslås.»

Espegaard viser til den konkrete saken han er dømt for og mener han hadde en plikt til å gripe inn og hjelpe.

Når jeg vet om noen som lider nød og som er i ferd med å gå dukken, så har jeg en plikt til å hjelpe, sier han.

Og så er kommunen så sinte på meg at de snur om og putter meg i fengsel.

– Du er et hår i suppa der oppe?

Ja, jeg er nok det.

Han mener mange mennesker bukker under i møte med barnevernet og systemet som støtter opp om det.

Det er litt rart at det skal være slik i Norge at de tar så hardt i mennesker at de dør, sier han og viser til belastningen det er å bli fratatt sine barn og kjempe mot systemet. Og dette kaller de for en tjeneste, sier Espegard.

– Du har ikke tenkt å la engasjementet bli mindre selv om du nå må i fengsel?

De har pillet feil mann på nesen, sier han.

Espegard sier han har fått innkalling til å møte på Ilseng fengsel på Hamar. Han sier til iNyheter at han ikke har tenkt til å møte til soning 7 mai. Det er sendt legeattest på at soning er uforsvarlig.

Jeg har anket saken inn til Gjenopptakelseskommisjonen og til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Oddvar Espegard har ikke tenkt til å gi seg i sitt engasjement mot det norske barnevernet. Det er tydelig fra samtalen iNyheter har hatt med ham.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest