Putin advarer Vesten: Burde være klar over hva de leker med

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 29. mai 2024 | 06:58

Russlands president Vladimir Putin advarte Vesten tirsdag om at NATO-land i Europa leker med ilden ved å foreslå å la Ukraina bruke vestlige våpen til å slå dypt inne i Russland.

Noe han sa kunne utløse en global konflikt, ifølge Reuters.

Putin har stadig oftere snakket om risikoen for en mye bredere global konflikt mens Vesten sliter med hvordan de skal håndtere fremrykkingen av russiske tropper i Ukraina.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sa til The Economist at alliansemedlemmer burde la Ukraina slå dypt inn i Russland med vestlige våpen, en oppfatning som støttes av noen NATO-medlemmer, men ikke av USA.

– Konstant eskalering kan føre til alvorlige konsekvenser, sa Putin til journalister i Tasjkent. «Hvis disse alvorlige konsekvensene oppstår i Europa, hvordan vil USA oppføre seg, med tanke på vår paritet innen strategiske våpen?»

– Det er vanskelig å si – ønsker de en global konflikt?

Putin sa at ukrainske angrep på Russland med langdistansevåpen ville kreve vestlig satellitt-, etterretnings- og militærhjelp – slik at Vesten ville være direkte involvert. Han sa at å sende franske tropper til Ukraina ville være et skritt mot en global konflikt.

Når han snakket om NATO-medlemmer i Europa, sa Putin at små land der «burde være klar over hva de leker med», siden de har små landområder og svært tette befolkninger.

– Dette er en faktor de bør huske på før de snakker om å slå dypt inn på russisk territorium, sa Putin.

Der russiske presidenten går også til et personlig angrep på Jens Stoltenberg: 

– Da han var statsminister i Norge, hadde vi kontakt. Da løste vi vanskelige spørsmål om Barentshavet og mer, og vi kunne bli enige. På den tiden led han ikke av demens, det er jeg helt sikker på, sier han ifølge Tass.

mest lest