Åslaug Haga taler til folkets døve ører

Avatar photo
Rune Chr. Tollefsen
Leserinnlegg
Publisert 29. august 2023 | 17:51

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Åslaug Haga går ut med desperasjon i teksten der hun skriver  «Alarmen bør gå etter ny NVE-rapport» I DN 23.08.23 går Haga sterkt ut mot rapporten som ble presentert av Kjetil Lund, direktør i Norges vassdrags- og energidirektorat. NVE skriver. «Lite sannsynlig med kraftunderskudd de nærmeste årene.»

Det er jo tidenes gladmelding for folket, men for Fornybar Norge sine medlemmer og Åslaug Haga er dette et skudd i baugen. Mon tro om hun ser slutten på sitt Soria Moria i det fjerne? Ingen tydelige tegn på et kraftunderskudd de nærmeste årene er for folket og landet en gladmelding som så for seg nye skrekkpriser på strøm og nyheter om mulig strømrasjonering i horisonten.

Men Haga tar for seg klimasaken og smir mens jernet er varmt, med Støres enslige (ikke-stusslige) hånd i været spikret han seg selv til masten med tro på at Norge skulle nå klimamålene. Hans enslige hånd var heller ikke stusslig må skjønne, selv med et fullsatt panel av lederne for partiene på stortinget som ikke hadde samme tro, sverger han at Norge skal nå klimamålene innen 2030. Og det er dette Haga ser som sitt eneste halmstrå hun kan gripe etter.

Men med over 38% av befolkningen (sept. 22) som ser ut til å ønske kjernekraft velkomment i Norge og lokalpolitikere og ordførere, så har grasroten på ny reist seg mot makta. Og vi har sett det før, det nytter. Da Erna Solberg (Høyre) satte en full stopp for nye vindkraftprosjekter i Norge i 2019 var det grunnet folkets motvilje mot vindkraft.

Nå har Solberg på nytt snudd og ønsker vindkraft på land velkommen. Men folket har ikke skiftet mening. Folket vil ikke ha mer av den destruktive raseringen på land, og med de prisene som er forespeilet på havvind med enorme subsidier vil folket i liten grad ha det og. Når det nå er vokst frem en ny mulighet for energiform som heter kjernekraft som ikke raserer naturen, ikke trenger vanvittig med nettutbygginger, ikke trenger å bli subsidiert med våre felles penger så er det utrolig at en «utdøende» og destruktiv energiform som vindkraft fremdeles har sine tilhengere.

Vi vil ha energi som går i takt med miljøet og livet både på land og i havet, ikke en som daglig kvester og tar livet av millioner tonn med insekter og fugler verden over eller forstyrrer maritimt liv. Folket har talt og vil ha kjernekraft, noe Haga nå skjønner begynner å true hennes medlemmers inntjeningsmuligheter og deres sugerør ned i statskassen.

Og det er bare rett og rimelig at de skattes som de gjør, aller helst skulle det vært enda mer, betalt for hver en fugl som blir drept som den faunakriminaliteten de bedriver. Myrer og fjellområder er rasert og kan aldri erstattes. Og når de en gang forsvinner hvem er det da som står igjen og må betale for opprydningen etter raseringen?

Jo, det er folket som må ta den regningen, for eierne er for lengst forduftet med sin profitt i skatteparadis. Vi nordmenn og kvinner må betale på lik linje det var våres penger som subsidierte de ble bygget og våre fjellheimer, fauna og fugleliv som ble rasert.

Når folket nå har vendt dem ryggen og ser på nye muligheter, så er det vår stemme i stemmeurnene som teller, våre valgte politikere som kommer til å stemme de vekk. Og våre politikere som kommer til å ønske kjernekraft velkommen ved neste stortingsvalg.

mest lest