Sp-topp har fått nok av Støre: – Folk er forbanna

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 29. august 2023 | 14:59

Geir Adelsten Iversen er inne i sin andre periode som stortingsrepresentant for Sp fra Finnmark. Nå lufter han ut om statsministeren i den samme regjeringen som partiet hans er en del av.

– Til tross for hvor krevende dette er i Finnmark, så kjører Støre hardt på med vindmøller på både land og sjø. Jeg mener vi må si det som det er: I realiteten går Støre til krig mot Finnmark, sier Iversen til VG.

Det var Støres opptreden på NRKs folkemøte fra Tromsø mandag kveld som fikk begeret til å flyte over for finnmarkingen.

– Jeg velger å tro og er sikker på at vi klarer å bygge ut vindkraft i Finnmark, først på land og så etter hvert på havet, sa statsministeren under NRK-sendingen der han ikke vek en tomme i sitt forsvar av elektrifiseringen av Melkøya.

Iversen sier kritikken mot Støre står for hans egen regning. Han har ikke klarert det med andre i partiet.

– Folk er forbanna. Jeg er forbanna. For det er så unødvendig, sier han om prosjektet som partileder Vedum ble lokket med på. I Senterpartiets egen landsmøtevedtak fra i vinter gikk man i mot elektrifisering.

Iversen mener planene om å elektrifisere Melkøya må stanses. Kraften bør heller brukes på andre formål i Finnmark, mener han.

– Vi må få stanset dette. Vi kan ikke kun tenke på Equinor og kapitalkreftene, men ta vare på vanlige folk. Vi blir bedt om å ta alle verdens hensyn til miljøet i Europa, men vi har pinadø nok med oss selv, slår han fast.

Iversen sier vedtaket har skapt splid internt i Finnmark.

–Det er forferdelig at det er statsministeren som står bak, og egger opp konflikten, sier Iversen, og ber Støre holde seg unne Finnmark, med alle sine vindkraftplaner.

– En statsminister skal ikke mane til krig internt i landet, men det er det vi nå er vitne til, sier Sp-politikeren.

Støre på sin side avfeier Iversens kritikk og synes «krigsretorikken» er upassende.

– Jeg tar sterkt avstand fra både ordene han bruker og den virkeligheten han beskriver, sier Støre om Iversen.

Han mener planene er gode.

– Det er en regjering bestående av Arbeiderpartiet og Senterpartiet, som har tatt ansvar for å sikre Finnmark muligheter, jobber, bolyst, samt at det er en lang rekke prosjekter som står og venter på å kunne få kraft. Vi skal gjøre dette på en måte helt etter den norske boka, sier Støre.

mest lest