En fjerde gasslekkasje er funnet på Nord Stream-rørledningene

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 29. september 2022 | 07:41

En fjerde gasslekkasje er funnet i Østersjøen, ifølge svenske medier torsdag morgen.

Den fjerde lekkasjen ble ifølge svenske Aftonbladet funnet av den svenske sjøfartsadministrasjonen allerede tirsdag.

Den ligger mellom de to som tidligere var kjent på Nord Stream 1 – men er avledet fra Nord Stream 2.

Overfor Svenska Dagbladet, opplyser vakthavende offiser ved den svenske kystvaktens kommandosentral, Jenny Larsson, at det er snakk om ett utslipp på cirka 900 meter i diameter, og ett på cirka 200.

Tre lekkasjer fra gassrørledningene i Østersjøen ble kjent mandag. En på Nord Stream 2, like sørøst for Bornholm, i dansk økonomisk sone. To på Nord Stream 1 lenger mot nordøst, begge på høyden av Simrishamn.

Disse lekkasjene har en gjensidig avstand på 6.083 meter. Den nærmeste kysten ligger i den danske økonomiske sonen. Den ligger lenger til havs i den svenske økonomiske sonen og måler mer enn 950 meter i diameter på overflaten.

Seismolog Björn Lund ved Uppsala universitet, opplyste allerede tirsdag at det var registrert to detonasjoner i nærheten av lekkasjene.

Den første, klokken 02.03 natt til mandag, skjedde i nærheten av lekkasjen ved Nord Stream 2, sørøst for Bornholm. Den ble målt til 1,8 på Richters skala.

Den andre eksplosjonen fant sted i nærheten av de to lekkasjene på Nord Stream 1 på høyden av Simrishamn. Den ble registrert klokken 19.04 mandag og hadde styrke 2,3 – mer enn fem ganger så kraftig som den første.

På tide med handling: Eksplosjonene i Østersjøen er et tydelig signal til Norge

mest lest