Høyre vil la PST lagre ytringer på nett

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 29. november 2022 | 06:36

Høyre fremmer nå forslag i Stortinget for å gi PST adgang til å masselagre informasjon fra kommentarfelt og sosiale medier, og oppbevare det over mange år.

– Vi er i en krevende sikkerhetspolitisk situasjon. Derfor ønsker vi å gi Politiets sikkerhetstjeneste noen nye hjemler og muligheter til å avsløre trusler mot samfunnet, sier Ine Eriksen Søreide, Høyres utenrikspolitiker på Stortinget, til VG.

Høyre mener at PST må få lov til å lagre, systematisere og analysere større mengder åpent tilgjengelig informasjon fra nettet.

Datatilsynet var blant mange som protesterte mot forslagene til lovendringer, da tidligere justisminister Monica Mæland (H), sendte forslag om nye PST-metoder ut på høring.

«Vi lever våre liv på internett, og overvåking av internett vil kunne medføre at vi unngår å søke kunnskap eller delta i fellesskap fordi vi er usikre på hvordan vi blir oppfattet. Dette kan påvirke vår mulighet til å utvikle oss og kan begrense vår utfoldelse», svarte Datatilsynet.

Les også: Domfelt for hatefulle ytringer mot politiet

Mari Holm Lønseth (H), sier at hensynet til personvern må vurderes grundig av regjeringen, og at dette ligger inne i forslaget som fremmes i Stortinget denne uken.

Lønseth ønsker å gi PST mulighet til å systematisere åpen, tilgjengelig informasjon og det folk skriver i kommentarfelt og andre offentlige steder på nettet, som kan brukes ved behov og i etterforskning der det er relevant, men hun mener det skal være streng kontroll.

– Vi vet at kriminelle miljøer og radikale grupper bruker sosiale medier til å utveksle informasjon. Dette bør PST kunne ta del i, sier hun til VG.

Hatytringer også mellom de med innvandrerbakgrunn: Kalte politimann «jævla pakkis» (+)

mest lest