Ap mener Frp bruker evakuerte norske borgere fra Gaza i et kynisk politisk spill

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 29. november 2023 | 17:28

– Frp forsøker å slå politisk mynt på mennesker i en forferdelig situasjon.

Totalt 212 borgere er nå hentet til Norge. Blant disse er mer enn 90 barn. Nesten 130 av de evakuerte ikke har en fast bosted i Norge. 

FrPs innvandringspolitiske talsmann Erlend Wiborg har presset regjeringen på hva den vil gjøre for å undersøke mulige lovbrudd og omsorgssvikt rundt det store antalle norske borgere, inkludert barn, som befant seg på Gaza-stripen i oktober da Israel angrep etter terrorangrepet fra Hamas 7. oktober.

«Vil statsråden sørge for at de rette instanser, som for eksempel PU, UDI og Barnevernet, nøye gjennomgår de med norsk tilknytting som nå hentes ut av Gaza til Norge, med hensikt å avdekke mulige brudd på skoleplikt, omsorgssvikt, brudd på utlendingsloven, brudd på statsborgerskapsloven og brudd vilkår for opphold i Norge?» spurte Wiborg tidligere i november.

Artikkelen fortsetter.

Erlend Wiborg. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

På mandag fikk han svar av justisminister Emilie Enger Mehl.

«Jeg legger til grunn at UDI og politiet på vanlig måte vil følge opp ev. brudd på utlendingsloven eller på forutsetningene for gitte tillatelser dersom de blir kjent med slike tilfeller. Dette ligger fast, og jeg ser derfor ikke behov for ytterligere tiltak overfor etatene knyttet til dette,» svarte hun.

Når det gjelder spørsmål om brudd på skoleplikt, omsorgssvikt og brudd på statsborgerskapsloven henviste Mehl dette videre til hhv. barne- og familieministeren, kunnskapsministeren og arbeids- og inkluderingsministeren.

Les også: Fri Palestina fra Hamas og fra norsk hykleri

I Klassekampen onsdag reagerer APs utenrikspolitisk talsperson Åsmund Aukrust.

– Frp forsøker å slå politisk mynt på mennesker i en forferdelig situasjon. Det viktige nå er at vi som storsamfunn gir de evakuerte trygghet og omsorg, sier han.

Aukrust sier at det er «uverdig at Frp bruker dem for å prøve å dra opp konfliktnivået i debatten».

«De aller fleste av de evakuerte fra Gaza har muslimsk bakgrunn. På sosiale medier er det mange som mener at kravene fra Frp ikke ville kommet hvis nordmennene var hvite,» skriver Klassekampen.

Til det svarer Aukrust (Ap):

– Vi skal ta veldig alvorlig at mange med muslimsk bakgrunn i Norge opplever at deres liv er mindre verdt.

Erlend Wiborg er ikke imponert over kritikken mot ham og partiet.

– Nok en gang velger Ap å stikke hodet i sanden når det gjelder innvandrings- og integreringspolitikk, sier Wiborg og legger til at det er «utrolig viktig at vi får avdekket personer som jukser og lyver seg til opphold i Norge. De opptar da plassen til andre som har et reelt behov for beskyttelse.»

Han mener Ap setter følelsene til muslimer over tryggheten til barn.

– Det at Aukrust og Ap ikke vil at barnevernet skal gjøre en helt normal vurdering av om barn er trygge og har gode omsorgspersoner, da dette kan såre noen muslimer i Norge, er skammelig. Barnas beste er viktigere enn om noen muslimer og Aukrust føler seg såret og krenket, sier Wiborg.

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

Erlend Wiborg (FrP) reagerer sterkt på at NRK avlyser hijabdebatt: – Trist og skammelig

mest lest