Nestleder i MDG vil fjerne formuesskatten

Avatar photo
Publisert 30. januar 2024 | 17:22

Ingrid Liland i Miljøpartiet De Grønne mener formuesskatten er skadelig for omstilling og at den må fjernes.

– Jeg foreslår som leder av programkomiteen at vi skal få en mye mer ambisiøs og tydelig skattepolitikk, som øker omstillingsevnen i norsk næringsliv. Det inkluderer å fjerne formuesskatten, sier Liland til Dagens Næringsliv.

Hun var gründer frem til hun ble MDG-politiker, og har jobbet med en start-up i gründernettverket Mesh i Oslo.

– Formuesskatten fungerer ikke sånn som den er i dag. Gründere og oppstartsselskaper som ikke tjener penger, men som utvikler viktig teknologi for fremtidens økonomi, blir rammet urettferdig. Små og mellomstore bedrifter blir også urettferdig beskattet sammenlignet med utenlandske eiere.

Les også: Toyota med nedslående spådom for elbilen

Liland vedgår at dette er en dramatisk endring for hennes parti.

– Det er et skikkelig linjeskift siden vi har vært for formuesskatten frem til nå, sier hun til DN.

Forslaget kommer til tross for at partiet hennes har programfestet at de vil «stanse utviklingen med økende sosiale forskjeller i Norge,» og at «høye inntekter og store formuer bør derfor beskattes mer, mens folk med lav og gjennomsnittlig inntekt bør betale mindre skatt.»

Bakgrunnen for det oppsiktsvekkende forslaget fra nestlederen, er at hun og partikolleger i adventstiden 2023 brukte mange timer på å snakke med over 100 personer i næringslivet og i ulike miljøer om hva slags økonomi Norge skal ha om 20 år.

– Etter dette var hun ikke i tvil: Skattepolitikken må endres.

Liland mener man bør utvikle et system som skatter ressursforbruk og forurensning hardere enn arbeid, formue og verdiskaping.

– Formuesskatten beskatter ikke bare formue, den beskatter mye mer enn formue.

MDG-politikeren håper formuesskatten vil være fjernet i sin nåværende form allerede i partiets arbeidsprogram for perioden 2025–2030.

– Vi kommer til å diskutere dette på landsstyremøte i mars og landsmøtet i mai. Jeg håper vi kan gjøre viktige vedtak allerede i år og at vi får en grundig og god debatt på innretningen av skattepolitikken i god tid før neste stortingsvalg. Vi vil ha et bredt politisk flertall for en ny skattepolitikk og jeg håper at flere partier blir med på det, sier Liland til DN.

mest lest