Nasa ut med 19 nye bilder fra James Webb-teleskopet

Avatar photo
Publisert 30. januar 2024 | 00:03

Nasa har offentliggjort 19 nye bilder tatt av James Webb-teleskopet. Bildene blir en viktig del av å forstå hvordan stjernene blir født, sier astronom.

– Disse dataene er viktige fordi de gir oss et nytt syn på den tidligste fasen av dannelsen av stjerner, sier astronom Thomas Williams ved universitetet i Oxford.

Den nærmeste av disse 19 galaksene, NGC5068, er rundt 15 millioner lysår fra Jorden. Den lengst bort, NGC1365, er rundt 60 millioner lysår unna.

– Stjernene blir født dypt inne i støvete skyer som fullstendig blokkerer ut lyset av synlige bølgelengder. Vi vet ikke så mye om denne fasen, ikke engang hvor lenge den varer, så disse dataene vil være svært viktige for å forstå hvordan stjerner i galakser starter livet sitt.

James Webb-teleskopet ble skutt opp i desember 2021 og har vært i full drift siden midten av juli i 2022. Det er det kraftigste romteleskopet som noen gang er bygget.

– Jeg føler at teamet vårt lever i en konstant tilstand av å bli overveldet av bildene vi får fra James Webb-teleskopet, sier Williams.

Gjennom teleskopet er det mulig å se dypere og skarpere ut i universet enn noen gang tidligere. Teleskopet kan se mange milliarder år tilbake i tid.

Målet er å fange lys fra de aller første stjerner og galakser som ble dannet like etter Big Bang for rundt 13,8 milliarder år siden.

mest lest