Cellenettverk i hjernen fremmer aggressiv tumorvekst ved hjernekreft

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 30. mai 2023 | 11:29

Forskere ved Universitetet i Bergen og Cleveland Clinic i USA har oppdaget et kommunikasjonsnettverk i hjernen som kan føre til bedre behandlingsstrategier for personer som rammes av ondartet hjernesvulst.

Ondartede hjernesvulster tilhører en gruppe kreftformer med dyster prognose. Disse svulstene er resistente mot behandling og anses som uhelbredelige. Pasientens overlevelse er omtrent 18 måneder til tross for kirurgi, stråling og cellegift.

Nyere forskning indikerer at tumormikromiljøet, som består av normale celler, har en tett kommunikasjon med cellene i svulsten for å fremme vekst og behandlingsresistens, skriver Universitetet i Bergen i en pressemelding.

I et samarbeidsprosjekt viser en forskningsgruppe ledet av Hrvoje Miletic fra Universitetet i Bergen og Haukeland Universitetssykehus og Justin Lathia fra Cleveland Clinic, at hjernesvulstceller kommuniserer med en normal hjernecelletype kalt astrocytter. Denne kommunikasjonen gjør at svulsten vokser mer aggressivt gjennom energioverføring. 

Les også: Flere får kreft: – Økningen er dramatisk

Hjernesvulstceller og astrocytter kobles fysisk sammen via forlengelser kalt mikrotuber. I disse mikrotubene fant forskerne et stort antall mitokondrier, som er små celleorganeller som genererer energi til levende organismer. Mitokondriene overføres gjennom disse mikrotubene fra astrocytter til tumorceller og denne overføringen av energi øker hjernesvulstveksten.

Resultatene fra dette prosjektet legger grunnlaget for fremtidig forskning på kommunikasjon mellom tumorceller og astrocytter, som gjør at vi bedre kan forstå utviklingen av hjernesvulster. Ytterligere innsikt i dette kommunikasjonsnettverket kan også føre til utvikling av nye behandlingsstrategier i framtiden. 

mest lest