Selbekk reagerer sterkt på Støre-utspill

Avatar photo
Publisert 30. juni 2023 | 15:54

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttalte torsdag at han ser på det å brenne et flagg eller en hellig tekst som hatkriminalitet.

– I forhold til norsk lov så er det ifølge ytringsfriheten ikke et eksplisitt brudd på loven det å brenne et flagg eller en hellig tekst. Men jeg tar sterkt avstand fra det. Jeg ser på det som hatkriminalitet enten det skjer i Norge eller andre land, sa Støre til Klassekampen.

Uttalelsen har skapt reaksjoner fra flere hold. Leder for justiskomiteen på Stortinget, Per-Willy Amundsen (FrP) kaller uttalelsen «uryddig», og mener Støre bidrar til å gjøre det uklart hva som er lov og ikke.

Nå har også Vebjørn Selbekk, redaktør i den kristne avisa Dagen, kommet på banen med kritikk mot statsministeren.

– Med denne begrepsbruken står ikke Støre opp for ytringsfriheten vi har i Norge, sier Selbekk til Dagsavisen.

Vebjørn Selbekk trekker opp historiske linjer for å understreke alvoret han mener ligger i statsministerens uttalelser og spesielt begrepet hatkriminalitet.

Statsministeren står ikke opp for ytringsfriheten

– Det Støre sier gir meg assosiasjoner til karikaturstriden i 2005 og 2006, da han uttalte seg veldig uheldig. Det ser ikke ut som at Støre har lært, sier Selbekk.

Han sikter til opptøyene i muslimske land samt drapstrusler og drapsforsøk mot karikaturtegnere og aviser i tillegg til at den norske ambassaden i Damaskus ble angrepet og påtent etter at danske Jyllands-Posten hadde publisert karikaturtegninger av profeten Mohamed i 2005.

Opptøyene og truslene som kommer etter publiseringen av karikaturtegningen gjorde at flere vestlige aviser valgte å publisere de samme tegningene for å vise solidaritet med Jyllands-Posten og forsvare sentrale, demokratiske verdier som presse- og ytringsfrihet.

Selbekk var selv en av de som markerte seg under karikaturstriden. Blant avisene som delte karikaturtegningen var kristenkonservative Magazinet, ledet av Selbekk, som selv opplevde drapstrusler og måtte leve med en rekke sikkerhetstiltak i flere år.

Jonas Gahr Støre, som da var utenriksminister, valgte å ikke forsvare avisenes rett til å publisere tegningene. Han forsøkte i stedet å roe ned konflikten. Støre instruerte ambassadene i Midtøsten om hvordan de skulle beklage. Han tok altså på seg oppgaven å beklage publiseringene på vegne av redaktørstyrte aviser.

Følte seg dolket i ryggen

I et brev til ambassadene pekte Støre ut bladet Selbekk var leder for, og skrev blant annet:

«Karikaturtegningene i det kristne bladet Magazinet er ikke konstruktive for å bygge den nødvendige bro mellom mennesker med ulik religiøs og etnisk bakgrunn. De bidrar snarere til å skape mistillit og unødig konflikt.»

Støre sa også til arabiske TV-kanaler at det fantes «ekstremisme på begge sider», etter angrepet på den norske ambassaden i Syrias hovedstad.

Les også: Bjørnar Moxnes tatt for tyveri: – Jeg legger meg flat

Dagsavisen skriver at Selbekk, som måtte gå i dekning, følte seg den gang dolket i ryggen av utenriksministeren. I dag mener han at Jonas Gahr Støre igjen sender ut et svært uheldig budskap.

– Jeg er veldig kritisk til det Støre sier. Selv om jeg ikke er positiv til koranbrenning, ser jeg ikke på det som hatkriminalitet. Jeg mener islam er en undertrykkende religion, som undertrykker kvinner, homofile og mennesker som ikke tilslutter seg samme tro. Mange vil kritisere det og har anledning til det i vårt lovverk. Med dette ordvalget står Støre ikke opp for ytringsfriheten vi har i Norge. Han er landets fremste folkevalgte, og det er selvsagt kritikkverdig at han betegner lovlige ytringer som kriminalitet, sier Vebjørn Selbekk til Dagsavisen.

mest lest