Hellas’ skogbranner var menneskelig påtent

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 30. juli 2023 | 19:18

De siste par ukene har vært til stor påkjenning for flere land i sør, i det hetebølger har ført til en rekke branner i området. Nå har saken fått en tvist.

Hellas har vært spesielt utsatt. I følge The Guardian har sommeren i den populære feriedestinasjonen vært tidenes varmeste hetebølge så lenge man har kartlagt temperatur.

Varmen fra hetebølgen har medført seg tørke, og klimaendringer blir følgelig utpekt som skyldig for brannene. Store overskrifter med skremmende advarsler har dermed blir trykt ut i verdens aviser.

Myndighetene i Hellas hevder imidlertid nå at det er brannstiftere som er ansvarlig for en majoritet av de 667 brannene som har spredt seg i ekstremværet. Det kommer fra Hellas’ øverste ansvarlig for krisehåndtering relatert til klimaendringer.

De fleste brannene kunne vært forhindret, hevdet regjeringen på fredag.

– I løpet av denne tiden brøt det ut 667 branner, det vil si mer enn 60 branner om dagen, nesten over hele landet. Dessverre ble flertallet antent av menneskehender, enten ved kriminell uaktsomhet eller forsett, sier den greske ministeren for klimakrise og sivil beskyttelse, Vassilis Kikilias til The Guardian.

Kikilias uttalte at det var observert flere branner som brøt ut samtidig på forskjellige steder i umiddelbar nærhet, noe som indikerer mulig involvering av brannstiftere med hensikt å spre brannen videre.

Les også: ‘Just Stop Oil’ aktivister blokkerte veien for kvinne som var på vei til sykehuset med spedbarn

At brannene var resultat av brannstiftere, har i sosiale medier blitt spekulert fra flere den siste tiden. Det er ikke første gang klimaendringer får skylden for menneskelig aktivitet.

Blant de som sterkt slo ned på disse spekulasjonene, og som fortsatt gjør det, er Eivind Trædal.

MDG-politikeren tar for seg saken på Twitter, der han latterliggjør innspillet og stempler folk som konspirasjonsteoretikere.

Artikkelen fortsetter.

Brannene har drept tre mennesker og ytterligere skadet 74 andre.

Nesten 20 000 mennesker ble tvunget til å flykte fra hoteller på Rhodos på én dag alene, og det ble erklært unntakstilstand i enkelte områder tidligere denne uken.

mest lest