Ny «skandale» i regjeringen: Huitfeldts ektemann har handlet våpenaksjer

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 30. august 2023 | 14:04

Utenriksminister Anniken Huitfeldt har vært inhabil uten at hun har visst det, er nå konklusjonen innad i embetsverket selv.

Huitfeldt selv mener hun burde gitt sin mann «bedre opplæring».

Gjennom sitt eget investeringsselskap har Ola Flem (53) som er ektemannen til Anniken Hutfeldt, gjort mer enn 100 transaksjoner i aksjer siden hun ble utenriksminister.

«Flem har blant annet kjøpt og solgt aksjer i våpenprodusenten Kongsberg Gruppen, og i børsnoterte lakseselskaper – selskaper som er sterkt påvirket av politiske vedtak siden Huitfeldt ble medlem av regjeringen i oktober 2021,» skriver VG.

Det var etter at saken om Ola Borten Moes aksjekjøp og der måtte gå av som statsråd at hun selv ble nervøs.

– På vei hjem fra ferie, spør jeg min mann om hvordan det er med hans investeringer. Han sier at jeg har ingenting å bekymre meg for. Men jeg skjønner ut fra samtalen at aksjehandelen har hatt et mye større omfang enn det jeg tidligere har vært klar over. Han har ikke villet informere meg om hva han har handlet, for å unngå innsideproblematikk, sier hun til avisen.

Anniken Huitfeldt (Ap) og mannen Ola Flem. Foto: Naina Helen Jåma / NTB

Ektefellene har dermed holdt mye skjult for hverandre. Huitfeødt sier hun aldri diskuterer eller forteller mannen sin om fagsaker, mens han holder tett om sine aksjedisposisjoner.

– Han var opptatt av at det skulle være vanntette skott mellom hans investeringer og meg. Han ville unngå enhver innsideproblematikk. Så han sier ingenting om disse aksjene. Dermed kan jeg ikke vurdere min habilitet, sier Huitfeldt.

Hun tar offentlig på seg alt ansvar.

– Jeg har gjort feil her. Det er selskaper som direkte eller indirekte har vært gjenstand for saksbehandling i UD og i regjeringen.

– Så du kan ha vært inhabil i noen av sakene du har behandlet?

– Ja, når jeg ser navnene på disse selskapene, legger jeg til grunn at jeg har vært inhabil i noen saker. Uvitende inhabil, altså. At han tar et valg om å holde meg uinformert, er det bare en person som kan lastes for. Og det er meg. Jeg burde gitt ham bedre opplæring, sier hun til VG.

Etter råd fra UD har Flem nå solgt alle aksjene sine. Han beklager dilemmaet han har satt sin kone i.

Det har vært en rekke saken om habilitet i regjeringen de siste månedene. Ola Borten Moe og Anette Trettebergstuen måtte gå av. Tonje Brenna har blitt sittende til tross. Det ser det også ut som Huitfeldt gjør.

Støre tror på det hun sier.

– Jeg er trygg på at hun ville ha meldt seg inhabil i saker selv, dersom hun hadde hatt informasjon om aksjehandlene underveis, sier Støre.

Han har angivelig fortsatt tillit til sin utenriksminister.

– Anniken har beklaget feilen hun har gjort. Basert på opplysningene som har kommet frem, har jeg tillit til Anniken som statsråd, sier Støre til VG.

– Ukultur

Nestleder i FrP Hans Andreas Limi reagerer sterkt på at nok en statsråd ser ut til å ha brutt habilitetsregelverket.

– Dette viser at Støre ikke har kontroll på sine statsråder og det tegner seg et tydelig bilde av en ukultur i denne regjeringen, sier Limi.

Han sier Stortinget må se på saken.

– Nå må den varslede kontrollsaken utvides til også å omfatte Huidtfeldts sak. Så mange saker om grove regelbrudd fra denne regjeringen svekker tillitten til hele det politiske systemet og det er viktig at Støre nå får ryddet opp, fortsetter han.

mest lest