Sabler ned Dagbladet: – Fredrik Græsvik får skryte uhemmet av seg og sitt

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 30. oktober 2022 | 19:31

Det er Kjetil Rolness som tar til Facebook med sin frustrasjon om Dagbladet. Han mener det er snakk om et grovt presseetisk overtramp. Journalisten som intervjuet Græsvik hadde nettopp sluttet i TV 2. De var altså kollegaer.

Bakteppe er at TV 2s Fredrik Græsviki årevis brukt sosiale medier til å komme med angrep på andre. Stort sett er det bare aviser som Resett som tidligere har tatt tak i det. Men for noen uker siden var det en så graverende sak at også andre medier omtalte Græsviks aktivitet.

Han kontaktet nemlig arbeidsgiveren til en finansmann, Eirik Furuseth, som han hadde en konflikt med på Facebook etter at Furuseth hadde stilt et retorisk spørsmål basert på forholdet mellom TV2s nyhetssjef Karianne Solbrække og islamisten/terrorrelaterte Arfan Bhatti.

Eirik Furuseth fikk Messenger-meldinger fra Græsvik der det sto: «Tenkte det er interessant å lage en sak på hva Njård og Finansco synes om dine ytringer om skeive og muslimet på en konto der du lenker til disse to», med forespørsel om intervju.

Furuseth er håndballtrener for Njård og ansatt i firmaet Finansco.

Finansco mottok denne e-posten:

«Dere har (tror jeg – det er i hvert fall det bioen hans hevder) en ansatt som ikke synes muslimer er noe særlig. Dette uttrykker han ganske tydelig på SoMe. Han flagger arbeidsplass ganske tydelig i bio. Jeg kunne tenke meg å lage en sak på hvordan arbeidsgivere forholder dere til hatytringer fra ansatte. Skjønner at dette er komplisert, men er dette noe dere vil snakke om?»

Men arbeidsgiveren lot seg ikke true og klagde til TV 2. De måtte til slutt beklage Græsviks oppførsel. Det var Nettavisen som først skrev om det.

Og TV 2 endte med å innrømme at Solbrække var inhabil.

Rolness beskriver Græsviks oppførsel overfor Furuseth på denne måten.

Græsvik ble «så rasende på vegne av sin sjef at han begynte å sende truende meldinger til Furuseth, dikte opp at han hadde ytret seg hatefullt om skeive og muslimer, og spre løgnene til hans arbeidsgiver og idrettsklubb.»

Likevel får han noen måneder etterpå «skryte uhemmet av seg og sitt i et portrettintervju i Dagbladet»

Slik lyder det blant annet, fortsetter Rolness: «Hageby-huset i Bergen ble portrettert i flere magasiner, sier han og smiler stolt.» Det har også «kostet å være så synlig», får vi vite: «Jeg har fått så mye gørr på sosiale medier i mange år», sier han, og forteller at han for to år siden lærte å logge av.

Græsvik får altså fremstille seg som et offer. Men logge av? Det kan ikke Rolness se at Græsvik har gjort. Tvert imot, skriver Rolness og henviser til Græsviks lesingen av Furuseths kommentar og påfølgende angrep.

Artikkelen fortsetter.

 

– Og hva har Græsvik å si om dette spinnville angrepet – i intervjuet? spør Rolness retorisk.

«Jeg har i grunn sagt alt jeg har å si – og det er det jeg har å si om den saken. Jeg kan bare gjenta det jeg sa da: Jeg henvendte meg til en fyr på en måte jeg ikke skulle gjort, og det beklaget jeg. Veldig tydelig beklagelse, helt uten forbehold. Jeg ser at folk gjerne vil ha enda mer beklagelse, men her tror jeg at jeg var veldig tydelig. Man kan bare legge seg _så_ flat.»

Nøyaktig hvor flat la Græsvik seg egentlig? Her er den eneste meldingen Furuseth fikk, opplyser Rolness:

«Sender deg dette for å si at jeg beklager overfor deg og din arbeidsgiver for min henvendelse til dere. Jeg skulle selvfølgelig ikke gjort dette på en slik måte».

Han skulle ikke gjort dette på en slik måte. Tydeligere, grundigere og mer dyptfølt er det vel knapt mulig å beklage noe, mener Rolness ironisk.

Han mener Græsvik helt har «sluppet å forklare seg i norske medier om dette overgrepet fra en mektig journalist mot en uskyldig privatperson. Og han slipper unna nå også.»

Rolness mener forklaringen kan ligge nettopp i den som gjorde intervjuet. Det ble opplyst til slutt, i kursiv:

«Til opplysning: Birgitte Thorshaug Kristiansen, som har skrevet denne artikkelen, var ansatt i TV2 fram til 1. mai 2022.»

– Når Dagbladet skal portrettintervjue Græsvik gir de altså jobben til en nyansatt journalist som i 9 år var kollega med Græsvik, raser Rolness.

Men nettopp denne opplysningen ble ikke lagt inn i saken før Erik Furuseth selv hadde påpekt det til Dagbladet.

Dagbladets redaktør Alexandra Beverfjord svarte da:

«Jeg er ikke enig i at dette var et mikrofonstativ-intervju, men Dagbladet burde ha opplyst om at reporter tidligere har jobbet i TV2. Vi har nå lagt dette inn i saken. Takk for at du påpekte dette.»

Skjønner ikke Dagbladet at det nettopp er sånt som dette som skaper inntrykket av at pressen beskytter sine egne – og dermed svekker dens tillit? avslutter Rolness.

Kjetil Rolness om NRKs hijab-avlysning: – Man tror knapt det man leser

mest lest