LO-medlemmene flykter fra Støre

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 30. november 2023 | 06:36

Det er ikke lenger en garanti for at LO-medlemmene vil støtte Arbeiderpartiet.

Resultatene fra en undersøkelse utført av Arbeiderpartiet etter valget, viser at partiet kun ville fått 29 prosent av stemmene blant LO-medlemmene, skriver FriFagbevelse.

– Trenden er negativ over tid for Ap i LO, og situasjonen er ikke det den en gang var. Fagbevegelsen stemmer ikke lenger i blokk på partiet. Vi kommer ikke dit igjen, sier Johannes Bergh, valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning.

Venstresiden har opplevd tilbakegang, da de for fire år siden fikk 70 prosent av stemmene blant LO-medlemmene. I denne perioden har Senterpartiet gått fra 18 til 4 prosent. Totalt sett utgjør venstresiden nå 52 prosent, noe som betyr at høyresiden er nesten like sterke.

FriFagbevegelse har gjentatte ganger bedt Arbeiderpartiet om tall som viser fordelingen av stemmer blant LOs medlemmer på de borgerlige partiene, men Ap har ikke delt denne informasjonen.

Arbeiderpartiet opplevde et historisk dårlig valg i september med kun 21,6 prosent av stemmene. De gikk tilbake i 236 kommuner sammenlignet med forrige valg i 2019 og mistet 41 ordførere.

Høyre opplevde en historisk seier ved å bli landets største parti for første gang siden 1924. Partiet økte sin oppslutning med 5,8 prosentpoeng og endte på 25,9 prosent.

mest lest