Forsvarssjefen: – Det er ingenting som tyder på et angrep på Norge

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 30. desember 2023 | 08:08

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen mener det vil ta flere år før Russland igjen utgjør en like stor trussel mot Norge som før invasjonen av Ukraina.

Det sier han til Klassekampen.

– Det er viktig å huske på at Russland har låst kapasiteten sin i Ukraina og vil bruke lang tid på å bygge den opp igjen. Mange russiske soldater blir drept og mye russisk utstyr blir ødelagt. Det er ingenting som tyder på et angrep på Norge i nær fremtid. Det er et svekket Russland i våre nærområder, sier han til avisen.

Russlands invasjon av Ukraina har gjort store inngrep i Vestens ammunisjonslagre. Og denne uken skrev VG på lederplass at det er helt utrolig at Norge knapt har ammunisjon igjen. I artikkelen skrives det at forsvarssjefen burde slått alarm for lenge siden.

– Hvorfor har vi så lite ammunisjon?

– Mye av årsaken er at vi har gitt støtte til Ukraina, og det er veldig bra. Det tar tid å øke lagrene med ammunisjon, og det tar tid for industrien å bygge opp kapasiteten på produksjonen.

Kristoffersen påpeker at det er flere begrensninger.

– Den ene er industrien sin evne til å levere ammunisjon og utstyr. Dette er vanskelig i hele Europa nå. Det er mange som bestiller, og det tar tid å øke produksjonen. Den andre flaskehalsen er at slike bestillinger må godkjennes av Stortinget, og det må bevilges penger. Dette tar tid, sier han til Klassekampen.

mest lest