Per Orderud anmelder tidligere Kripos-leder

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 31. januar 2023 | 05:28

Per Orderud anmelder en tidligere krimtekniker fra Kripos for å ha jukset med et av de sentrale bevisene i Orderud-saken.

Under behandling av Orderud-saken lagmannsrettens i 2002, ble det vist frem bilder av to trebiter fra en stubbe hvor politiet skulle ha funnet et prosjektil.

Privatetterforsker Tore Sandberg, som I lang tid har jobbet for at Per Orderud skal få saken sin gjenopptatt, sier at i retten ble det vist frem bilder av to trebiter fra en stubbe hvor politiet skulle ha funnet et prosjektil. Han mener nå at et sentralt bevis som ble lagt frem i retten er feil.

– Vi snakker om et av Orderud-sakens absolutt viktigste bevis. Det var helt avgjørende for domfellelsen av Per og Veronica Orderud, sier Tore Sandberg til NRK.

Sandberg mener at det ikke finnes noe bevis på at det noen gang var noe prosjektil i trebitene som ble vist frem i retten.

Under forbindelse med at Per og Veronica Orderud forsøker å få saken tatt opp av Gjenopptakelseskommisjonen, så har Sandberg undersøkt trebitene på nytt.

Den 10. januar anmeldte Per Orderud tidligere førstebetjent og kriminaltekniker i Kripos, Tore Per Bakken til Spesialenheten for politisaker.

Per Orderud anmelder den tidligere Kripos-toppen for:

« (…) falsk forklaring for retten, falsk anklage, tilveiebringelse eller medvirkning til tilveiebringelse av falsk bevis i forbindelse med straffesak mot meg etter trippeldrapet på min mor, far og søster i kårboligen på Orderud gård i pinsen 1999», står det i anmeldelsen.

Men overfor Dagbladet, kaller Bakken påstandene fra Orderud, for fullstendig oppspinn.

For politiet var prosjektilet i trerota var et viktig bevis, siden det skulle stamme fra et av de to våpnene som ble brukt under trippeldrapet i mai 1999.

Men ingen av drapsvåpnene har noen gang blitt funnet.

Ifølge politiet var det en Ruger kaliber 22 og en 38. kalibers Colt-revolver, som skuddene i kårboligen stammer fra.

Lars Grønnerød har forklart at han hadde prøveskutt Colt-revolveren flere ganger, blant annet ved Vestengbrua i Ski. Han fortalte senere til politiet at Colten ble levert til Per og Veronica Orderud. Funnet av prosjektilet knyttet derfor ekteparet til drapene.

Selve stubben ble aldri vist frem i retten. Det skal heller ikke ha blitt gitt noen detaljert beskrivelse av hvor i stubben prosjektilet ble funnet, ifølge Sandberg.

– Det han viste frem var to biter det var satt en strikk rundt, det er det eneste bildet som lå i saksdokumentene. Det samme bilde viste han i retten og lyste med en laserpenn og sa «det var her vi fant prosjektilet», sier han til NRK.

Sandberg sier han har undersøkt de to trebitene uten å finne spor etter noe prosjektil.

– Vi foretok en grundig visuell undersøkelse og så ikke noe spor etter at et prosjektil skulle ha befunnet seg i trestykket Tore Per Bakken viste frem i retten, står det i en rapport Sandberg skrev etter undersøkelsene den 2. juni.

Sandberg, og Knut Holen, som tidligere var nestleder i Kripos, er overbevist om at Per og Veronica Orderud er uskyldige.

– Jeg har lest alle dokumentene i saken og sett rettsforhandlingene på video, og jeg mener det er noe som ikke stemmer her. Jeg håper Tore Per Bakken kan komme med en normal forklaring på dette, sier Knut Holen til NRK.

– Norge, den siste sovjetstaten

mest lest