Medier: Zaluzjnyj nekter å gå av som ukrainsk hærsjef

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 31. januar 2024 | 09:18

Internasjonale nyhetskanaler skriver at Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, ba sin høyeste militærleder, Valerij Zaluzjnyj, om å slutte tidligere denne uken, men generalen ville ikke.

Det gikk rykter om at Zelenskyj hadde fjernet den godt likte generalen fra jobben, men måtte senere gi ham jobben tilbake.

De siste ukene har det vært en anspent stemning mellom de to, delvis på grunn av en ukrainsk motoffensiv som ikke lyktes denne sommeren. Oleksii Goncharenko, en politisk aktivist i Ukraina som støtter generalen, sa til The Guardian at Zelenskij ba Zaluznyj om å gå av på mandag, noe generalen nektet.

Ryktene florerer i Kyiv om konflikten.

Goncharenko mener uenighetene handler om personlige uenigheter og maktkamp. «Personlig tror jeg denne beslutningen var feil. Det er ingen grunnleggende uenigheter mellom dem, men Zelenskyj er irritert for at Zaluznyj ofte snakker om politikk i stedet for å fokusere på militære saker,» sa Goncharenko.

The Times melder at Zelenskyj og Zaluzjnyj hadde et møte ansikt til ansikt på mandag, hvor Zelenskyj avsatte Zaluzjnyj, en avgjørelse han måtte gå tilbake på etter motstand fra viktige offiserer og internasjonale partnere.

Tre ulike kilder sa at Zelenskyj opprinnelig ba  Zaluzjnyjom å slutte. Da generalen nektet, sa Zelenskyj at han skulle signere oppsigelsen. Like etter gikk Zaluzjnyj for å fortelle teamet sitt at han var blitt oppsagt. 

På krigens 706. dag kom langtrekkende GLSDB-bomber fra USA til Ukraina. Ukrainas toppledere, sammen med USA og Storbritannia, uttrykte bekymring etter hendelsen.

Det gikk rykter om at jobben til  Zaluzjnyjhadde blitt tilbudt til sjefen for militæretterretningen, Kyrylo Budanov, og lederen for Ukrainas landstyrker, Oleksandr Syrsky, som begge sa nei. Dette førte til at Zelenskyj bestemte seg for ikke å gå gjennom med oppsigelsen, ifølge The Times.

«Zelenskyj må forstå at militæret har tillit til Zaluzjnyj, og hvis han vil at de skal ha tillit til ham, må han også ha tillit til Zaluzjnyj,» sa en som støtter den øverstkommanderende generalen. 

Det har tidligere vært spekulert i media om Zaluzjnyj kan komme til å utfordre Zelenskyj om presidentposten. Generalen har benektet disse ryktene og sagt at han fokuserer på å vinne krigen. Men, spenningen mellom Ukrainas politiske og militære ledere øker.

På meningsmålingene har Zaluzjnyj beholdt høyere popularitet, mens den til Zelenskyj har sunket.

Noen observatører kritiserer nå åpent Ukrainas nåværende politiske ledelse. 

«Landet ledes av en skuespiller (en referanse til Zelenskyjs tidligere karriere) som ikke liker at andre får mer oppmerksomhet enn ham,» sier journalisten Jurij Butusov.

mest lest