Lars Gule spår islamsk terror mot Vesten

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 31. mars 2024 | 07:38

Lars Gule frykter konsekvensene av Vestens håndtering av Israel og Gaza og spår terror innen få år.

– Det er nok garantert at vi nå i de følgende årene kommer til å oppleve islamistisk terror i Vesten. En følge av det raseriet som har bygd seg opp når man ser på Israels herjing og vestlig dobbeltmoral, sier Lars Gule til Nettavisen, og viser til krigen mellom Israel og Hamas i Gaza.

Lars Gule er førsteamanuensis emeritus fra Oslo Met og har utført forskning innenfor feltene ekstremisme, flerkultur og islam.

På 1970-tallet ble Gule arrestert på en flyplass i Libanon med sprengstoff i sekken, noe som har gitt ham tilnavnet «Norges første internasjonale terrorist». Han ble dømt til et halvt års fengsel for ulovlig besittelse av våpen.

Når Nettavisen spurte ham hvorfor han tror vi vil oppleve islamistisk-inspirert terror mot Vesten i årene som kommer, svarte Gule:

– Enkelt sagt, fordi en av de viktigste årsakene til ekstreme handlinger, politisk vold og terror, er opplevd urett. Urettferdighet trigger sterke følelser og reaksjoner. Mange har sterke følelser når de opplever urettferdighet, og ikke bare den som rammer en selv, men også den som rammer andre. Den ser ut til å mobilisere de sterkeste følelsene.

I Norge har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vurdert terrortrusselnivået som moderat.

– PST vurderer fortsatt terrortrusselnivået i Norge som moderat, men vi ser at krigføringen på Gazastripen resulterer i økt voldsretorikk og bidrar til økt radikalisering i Norge. PST mener fortsatt at trusselen mot jødiske og israelske mål i Norge er skjerpet. Hvorvidt vi skal endre trusselnivået er noe vi vurderer fortløpende og kan skje raskt, sier seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen til Nettavisen.

– Terrortrusselen vurderes ut fra informasjon som både er åpent tilgjengelig og skjult. Antall personer som vi er bekymret for spiller selvsagt inn, men er bare ett av mange aspekter som inngår i vurderingen, legger kan til.

mest lest