Svenske matpriser stiger – men «harryhandel» er fremdeles populært

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 31. august 2023 | 12:29

Vi fortsetter å harryhandle. Til tross for høyere prosentuell prisøkning i Sverige enn her hjemme.

2,3 millioner dagsturer over grensen – det er hva vi har tatt i år, ifølge de seneste tall om grensehandel fra Statistisk sentralbyrå. Vi fortsetter altså å harryhandle – og selv om vi enda ikke er tilbake på samme nivå som før koronapandemien, så legger vi igjen store summer hos søta bror, skriver AffiliJet i en pressemelding.

I første halvår av 2023 reiste altså nordmenn på 2,3 millioner dagsturer over grensen til utlandet. I løpet av disse turene ble det handlet for totalt 4,5 milliarder kroner. Av dette beløpet ble 2 milliarder kroner brukt på mat- og dagligvarer. Mesteparten av grensehandelen er dagsturer og flertallet går altså over grensen til søta bror.

Fremdeles høyere prisøkning i Sverige 

Prisveksten på matvarer og alkoholfrie drikkevarer i Sverige har vært høyere enn i Norge fra første halvår i fjor til første halvår i år. Ifølge det svenske statistikkbyrået SCB økte prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer med 17,2 prosent i Sverige i løpet av denne perioden. I Norge økte prisene med 11 prosent i samme tidsrom. 

Selv med denne forskjellen i prisutvikling er det fremdeles billigere å handle visse matvarer i Sverige. Det er derimot viktig å sammenligne, da prisene kan skille seg mye mellom forskjellige butikker.

I følge en  sammenligning av priser på populære svenske dagligvarer så har prisendringene det siste året vært moderate, med noen kategorier som har steget i pris, mens andre har gått ned. 

Prisen på en 4-pakning laksefilet har hatt en økning på over 50 kr per kilo. Prisen på kaffe og Marabou 200g sjokolade har også økt i pris. Likevel har ikke alt blitt dyrere – en rekke produkter har blitt billigere sammenlignet med for 10 måneder siden. For eksempel har kjøttbullar og visse typer ost gått ned i pris siden oktober 2022.* 

I sommer har derimot matprisene gått opp igjen, og i juli steg matprisene hos søta bror med 1,4%, ifølge SCB. Dette er en større økning enn normalt.

Vi legger igjen mye penger i Sverige 

Nordmenn brukte i gjennomsnitt 1970 kroner per tur på handel under disse dagsturene. Den største varegruppen var mat- og dagligvarer, hvor det ble brukt 2 milliarder kroner. Dette utgjorde 44 prosent av all grensehandel i første halvår. 

I tillegg til varehandelen tok mange nordmenn seg også tid til kafébesøk, restaurantbesøk eller andre tjenester under dagsturene. Totalt ble 462 millioner kroner brukt på kafé- og restaurantbesøk samt andre tjenester, ifølge SSB.

Lønner det seg fremdeles å handle mat i Sverige? 

Det korte svaret er fremdeles ja – med et våkent øye og ved å kjøpe rett produkt kan man spare mye på å dra på harryhandel. Likevel er det viktig å vurdere flere faktorer. Tidsbestemte rabatter og tilbud i Norge kan noen ganger gjøre det mer gunstig å handle hjemme enn hos søta bror. I tillegg bør drivstoffpriser, spesielt for de som bor langt fra grensen, tas med i betraktningen.

Visse produkter er fremdeles mye  rimeligere i Sverige, med en nøye vurdering av alle kostnader knyttet til å reise over grensen må tas med for å sikre at fordelene med grensehandel oppveier utgiftene.

Bruk prissammenligning-apper for å få oversikt. Sammenlign både norsk og svenske priser samt prisene internt i Sverige. Ta alltid hensyn til drivstoffkostnader og valutakurs før du setter nesen mot svenskegrensen.

*Prisene gjelder Ica Kvantum Strömstad og Willys onlinesortiment og er hentet 24 august 2023.

Se saken i sin helhet.

mest lest