Enstemmig Høyesterett: Acer vedtaket var lovlig

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 31. oktober 2023 | 11:11

Høyesterett slår fast at Stortingets vedtak om å knytte Norge til EUs energibyrå Acer ikke er grunnlovsstridig.

17 høyesterettsdommere er enige om at Stortinget lovlig vedtok å ta Norge inn i Acer, skriver NTB.

– Min konklusjon er at grunnlovens regler ikke ble brutt da Stortinget i 2018 samtykket i å ta EUs tredje energimarkedspakke inn i EØS-avtalen, sa førstvoterende høyesterettsdommer Knut Erik Sæther under avsigelsen.

– Fremgangsmåten som er nedfelt i Grunnlovens paragraf 26 andre ledd kunne følges ettersom myndighetsoverføringen var lite inngripende. Anken må derfor forkastes, sa Sæther.

Nei til EU stevnet staten i 2018. Staten vant fram både i tingretten oktober 2019 og lagmannsretten i mars 2020.

Med vedtaket ble Norge også med i Acer, energibyrået som skal sørge for at reglene for kraftutveksling mellom landene i Europa overholdes.

Men Nei til EU mener beslutningen om Acer i 2018 innebar en så stor overføring av myndighet til EU at det egentlig skulle krevd tre firedels flertall på Stortinget i tråd med Grunnlovens paragraf 115 om suverenitetsavståelse.

Acer vedtaket ble stemt gjennom med et flertall på 76 prosent, med bare 56 prosent av stortingsrepresentantene som faktisk avga stemme.

I en pressemelding skriver Nei til EU at de nå avslutter den rettslige prosessen mot norsk deltagelse i energiunionen, men at de fortsetter den politiske kampen. Organisasjonen utelukker heller ikke rettslige skritt senere «dersom EU-tilpassingen blir mer og mer inngripende.»

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap):

«Jeg er glad for at Høyesterett har bekreftet at Stortinget brukte rett fremgangsmåte da de vedtok å innlemme tredje energipakken i 2018 med vanlig flertall. Vi har hatt god og grundig rettsprosess, som endte med at Høyesterett behandlet saken i plenum. Det er nyttig at vi nå har fått de prinsipielle avklaringene som kommer i denne omfattende dommen. Det er bra at vi har fått Høyesteretts avklaring i en sak som har vært omstridt i mange år, både rettslig og politisk. Denne prosessen har vist den norske rettsstaten på sitt beste.»

mest lest