Godt nytt år – til et land, et folk og en verden i endring

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 31. desember 2022 | 16:19

Dette innlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

På årets siste dag kan vi se både bakover og frem. Det er en usikker tid. Vi vet aldri hva som skjer i fremtiden – verden er for kompleks. Men vi kan ha anelser og fornemmelser – noen ganger er de sterkere enn andre.

Vi står, tror jeg, i noe som vil fremstå for ettertiden som siste del av en fase som i sine økonomiske, sosiale, kulturelle og politiske elementer varte omlag 30-40 år. Fra 1980-tallet og frem til nå. Globaliseringen tiltok, rentene sank, kommunikasjonsteknologien gjorde gjennombrudd, arbeidskraften var rikelig med innslag fra Kina og Øst-Europa og det var en tro på at demokrati og «progressive» ideer – om de var sanne eller ikke spilte liten rolle – ville vinne frem overalt. Det onde skulle ikke lenger være noen kraft.

På en måte fremmet vi og levde i en utopi. En utopi om alltid stigende priser på hus, eiendom og aksjer. At «fiktive» penger eller kunst skapt digitalt av «hvem som helst» – ja jeg snakker om krypto og NFT (Non Fungible Tokens) – kunne bli verdt billioner av dollar. Mens alt vi forbrukte ble rimeligere. En utopi om rikdom, toleranse, om harmoni gjennom mangfold.

En utopi om at verden kunne venne seg av med den energiformen som hadde brakt oss velstand og som i årtier hadde gitt oss 80-90 prosent av all energien vår, kunne erstattes av sol og vind og føre oss inn i et «nullutslippssamfunn» innen 2050 (eller var det 2030?). En utopi om en klimareligion som vi uten videre kostnader kunne bygge våre nye ritualer rundt, et samhold basert på en dommedagsprofeti som vitenskapen angivelig skrev under på. Den samme vitenskap som i sin tid var med å kvitte oss med de gamle profetier om Guds dommedag.

I epokens siste fase lot vi oss rive med i en «rettferdig» sensur av kritiske røster mot nedstengning, munnbind og vaksiner. De som sa myndighetene – og «Big Pharma» – i mot ble utestengt fra YouTube, Facebook, Twitter etc. etc. Og mediene var helt enige i dette. Man kunne ikke så tvil om det som var Rett Vei. Rett vei om vaksiner, rett vei om klima. Tidligere var det rette veier om innvandring, om strømkabler, om internasjonalt samarbeid.

Les også: Britisk hjertespesialist på Tucker Carlson: Mener mRNA-vaksinene aldri burde vært godkjent

Vi her i Vesten har forlatt våre egne idealer. Vi fremmer ikke kritisk tenkning og reelt mangfold. Vi lot oss lede inn i en totalitær struktur, og som vi vet nå, var basert på feil på feil på feil. Om hvor farlig viruset var, om hvordan vaksinene virket, og ikke virket. Om hvorfor folk hadde på seg munnbind. Men de fleste av oss adlød. Og noen av oss var angivere mot kjetterne som ikke ville vaksinere seg og som heller ikke brukte munnbind.

Brått – litt ute i 2022 – var det ingen som lenger vaksinerte seg eller brukte munnbind. Nå går vi rundt som om ingenting har skjedd. Jeg håper folk tenker over denne pandemitiden og hva det gjorde med oss, og hvem som gjorde hva. At folk tenker på det mer enn de snakker om det. Og tenker vi på det, er mye gjort. Jeg skal ikke kreve at det tas et strafferettslig «oppgjør» – selv om det er interessant at Elon Musk har antydet såpass om USAs vaksine- og munnbindstsar, Anthony Fauci.

Ytringsfrihet og kritisk sans, diskusjon og debatt, heller ikke frihet står visst særlig sterkt i våre land. Snart har vi digitale sentralbankspenger hvor de kan følge med på alt vi bruker penger på. Og de kan beslaglegge og inndra pengene våre med et tastetrykk. Kina var en modell for hvordan samfunnet stengte ned på grunn av et virus. De leder nok også an når det gjelder digitale penger og kanskje «sosial kreditt.»

Og vi kan ikke stole på oss selv som befolkninger. Jeg tviler på om vi kommer til å protestere nok. For det kommer til å være en ideologi, et sett verdier som gjør det «riktig» å gjøre som storbror – staten – vil.

Det kan være en dystopi vi er på vei inn i.

Og på veien dit blir det nok en økonomisk krise. Folk kommer til å miste hus og hjem, som de har lånt penger for å kjøpe. Masse penger, snart mer penger enn boligene er verdt på markedet. Men det vil være noen som har penger, noen som kan sope opp det som kommer på billigsalg. Akkurat det har skjedd mange ganger før.

Tesla og Bitcoin er allerede ned 70 prosent fra toppen for et år siden. De var boblens fremste og hypede symboler. Det er bare begynnelsen. Dette kan komme til å bli et finansielt blodbad. Du ender kanskje opp uten å eie noe – og skal være glad til, som Davos-menneskene har spådd.

Som om ikke det var nok, betaler vi prisen – bokstavelig talt – for femten år med virkelighetsfjerne forestilllinger om en velstående verden uten fossil energi. Våre intellektuelle og politiske ledere har ført oss inn i en «grønn» fantasiverden. Og det samtidig som man av et prinsipp om at alle som vil skal få være med i Nato, pøser våpen og ammunisjon inn i en konflikt mellom Russland og Ukraina som dreper og skader hundrevis av mennesker hver dag. Og ingen snakker om å få slutt på krigen gjennom samtaler. Heller ikke i Norge – den tidligere så selvforherligende «fredsnasjonen».

Det er å håpe at disse fornemmelsene jeg har vil vise seg å være mine private dommedagsprofetier. At vi bare er inne i en liten korreksjon likevel. At vi har lært av den kollektive psykosen som ledet oss inn i underkastelse for et totalitært system av «opplyste» byråkrater og politikere som Espen Rostrup Nakstad, Bent Høie og Erna Solberg.

Men jeg tror i det minste vi skal være på vakt om at vi ikke er så trygge i vår frihet og vår velstand som vi en gang trodde. Verdiene våre om frihet, autonomi og demokrati er faktisk ikke så robuste.

Hvordan kunne dette skje?

Dette var kanskje en trasig nyttårshilsen å komme med. Det er bedre å fremme noe håpefullt og optimistisk. Det må skapes entusiasme og tro. En tro på at det nytter – at slaget ikke er tapt.

Og det er ingen grunn til på gi opp. Første steg er imidlertid realisme og erkjennelse. Vi må våkne opp og lære av våre feil. Grunnleggende sett – og sammenliknet med de synlige alternativene – er Vesten på rett vei. Men vi har rotet oss bort på noen stier som leder ingensteds bra hen.

Etterhvert finner vi forhåpentlig igjen retningen.

Godt nytt år!

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

En ektefølt takk til alle våre lesere: God jul!

mest lest