DNK etter terrorvarsel: Det er trygt å feire nyttår i kirka

Avatar photo
Publisert 31. desember 2023 | 16:19

Etter en oppdatert trusselvurdering fra PST, er det besluttet en midlertidig bevæpning av politiet i nyttårshelgen.

I trusselvurderingen kommer det frem at kirker og kristne forsamlinger er aktualisert som mål i Europa.

Den norske kirke opplyser at de har vært i kontakt med politiet som sier at nyttårsarrangementene kan gå som planlagt.

Kirken skriver i en pressemelding at politiet understreker at det ikke er konkrete trusler mot Norge, og at det er trygt å feire nyttår i kirken.

– Mange steder inviterer kirken til gudstjeneste nyttårsaften og nyttårsdagen for å markere det nye året. Alle arrangementer kan gå som planlagt, og vi kan ønske velkommen til nyttårsfeiring i kirken, sier kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen.

Les også: Ori Megidish ble tatt som gissel av Hamas-terrorister. Hun har en melding til verden

Politiet opplyser til VG at det er naturlig at politiet har en ekstra oppmerksomhet rundt gudstjenester fremover, men at det er en vurdering for lokalt politi om de skal ha tilstedeværelse på slike arrangement.

Seniorrådgiver Martin Bernsen i PTS sier til VG at trusselvurderingen er foretatt i løpet av julen.

– På bakgrunn av arrestasjoner i flere europeiske land ønsker vi å gjøre politiet oppmerksomme på at norske kirker også er et mål. Trusselnivået er fremdeles satt til moderat, slik det har vært det siste året, men vi legger nå til kirker i Norge som et mulig terrormål, sier Bernsen til VG.

Politiet vil være til stede

I Trondheim avrundes nyttårsaften med en nyttårsmesse i Nidarosdomen. De som deltar blant annet der, vil kunne se tilstedeværelse fra politiet, bekrefter operasjonsleder Kirsten Bersgrøm i politiet til VG.

– Den viktigste jobben vår er å trygge befolkningen. Det er blant annet med tilstedeværelse der det holdes arrangementer. Vi forholder oss til den oppdaterte trusselvurderingen, sier hun til VG.

Også i Oslo kommer politiet til å være tilstede ved nyttårsarrangementer i kirken.

– Politiet kommer til å være tilstede. Det er klart at vi forholder oss til trusselvurderingen, sier operasjonsleder Vidar Pettersen til VG.

Den generelle bevæpningen av politiet vil vare frem til midnatt 1. januar 2024.

mest lest