Godt nytt år – med «spådommer»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 31. desember 2023 | 20:02

Dette er en kommentar.

2023 ble et ublidt år for mange boligeiere. Rentene steg til nivåer knapt noen såkalte «eksperter» advarte om for bare få år siden. Gapet mellom de som har god råd, og de på bunnen, har økt.

Mange merker at prisene går opp. Boligen er ikke lenger en pengebinge som bare stiger i verdi. På visningene er det glissent, og enda lengre mellom budene. Inflasjonen rammer også de som leier.

For 2024 er det ulike meninger om hvor renter og priser skal gå. Hvis Kina er et forvarsel, vil inflasjonen avløses av deflasjon. Vi kommer i så fall til å oppleve en ny rekke med rentesenkninger, og boliggaloppen vil fortsette.

Men sikker kan man ikke være.

2023 var også året da krigen i Ukraina ikke lenger ble så viktig for oss – i takt med at Putin og Russland langt fra å bli slått, er de som styrket seg. 2024 kan komme til å bli et meget langt og vanskelig år for Zelenskyj og hans folk. Den gjennomsnittlige alderen på soldatene er nå 43 år, og det er varslet tvangsmobilisering. Men viljen til å dø for en tapt sak – som gjenerobringen nå har blitt – vil neppe være allverden.

I tillegg kommer USA trolig til å velge Donald Trump som president i november. Aldri har Trump ledet slik på målingene over Biden, eller i 2016 mot Clinton, som han gjør nå. Det er ikke minst alderen som jobber mot Biden. En så skrøpelig figur, som fyller 83 år i 2024, kan knapt ventes å skape entusiasme.

Med Trump i Det hvite hus fra 2025, er det Kinas fremvekst og kontroll med grensene mot Mexico som nok igjen vil være dets strategiske fokus. Ukrainske politikere kan like godt forberede seg først som sist. De må finne en modus for å leve med Russland, og med Putins krav. Det blir ikke noe Nato-medlemskap.

De sorte svanene – altså uforutsette, vesentlige hendelser – kan skje i 2024 også. Noen vil mene at Hamas’ terrorangrep 7. oktober var et slikt, selv om man kan anføre at israelsk etterretning strengt tatt burde forstått at det var i gjære.

Jeg skal ikke prøve meg på en serie spådommer av det konkrete slaget. Men trender kan man få øye på. Et slikt er at introduksjonen av kunstig intelligens (AI/KI) i form av ChatGPT og alternative modeller, vil aksellereres i året og årene som kommer. De av oss som har tatt det i bruk, kan ane konturene av hvor stor betydning det vil få. Og de modellene som er i bruk nå, er bare i sin spede begynnelse.

Det er ikke lenger sci-fi at den virtuelle virkeligheten knapt kan skilles fra den reelle. Stemmer og videoer kan gjøres så livaktige at mange vil ha vansker med å skille ut type deepfake. Tekst kan skapes av roboter like godt som mennesker kan. De fremtredende menneskene, som Elon Musk, som har advart mot AI og bedt om en «pause» i utviklingen, aner nok mer enn de fleste av oss hva det kan føre til. Kan AI kanskje til slutt vende seg mot de samme menneskene som har skapt dem?

Jeg tror uansett ikke den teknologiske utviklingen innen AI lar seg stoppe. Om man i Vesten setter begrensninger på seg selv, vil land som Kina, Russland, Iran og India kjøre videre for å skaffe seg et forsprang.

Men AI i kombinasjon med droner, har vi også tatt mange steg i retning av en krig «av og med roboter».

Det er ikke godt å si hvor raskt denne utviklingen kommer til å gå. Muligens vil 2024 slik sett ikke minne så lite om 2023. Teknologien utvikler seg saktere enn de mest visjonære har en tendens til å tro.

For iNyheters del vil også AI spille en rolle. Det gjør det allerede. Langt færre personer kan med slike digitale verktøy utrette mer.

Men helautomatisert vil ikke en fullgod nyhets- og meningsportal være så lenge publikum, våre lesere, er mennesker av kjøtt og blod.

Vi har publisert ca. 6000 artikler til dere i løpet av 2023. Det har vært stoff fra inn- og utland. Jeg føler vi har gitt dere et bra bilde av det som har skjedd, med en god balanse i perspektiver, stoffbredde og vinklinger. Vi skal levere på samme, eller enda bedre nivå i 2024.

Les også: iNyheter vokser raskt på rankingen

Som en leser/lytter skrev på YouTube under vår siste «julespesial» nylig: «Jeg fant iNyheter for bare noen uker siden og allerede er dere blitt min favoritt nyhetskilde! Suveren kvalitet»

Det gjør oss stolte, og vi tror egentlig bare det står på å gjøre iNyheter mer kjent blant de mange som fortsatt ikke har hørt om oss.

Godt Nytt År til alle være trofaste lesere, abonnenter og dere som donerer oss en slant i ny og ne!

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

Julespesial: Norske medier, Israel, Islam og Jøder, Ukraina

mest lest