EU trenger oss – ikke motsatt

Avatar photo
Rune Chr. Tollefsen
Leserinnlegg
Publisert 24. september 2022 | 14:34

Dette er et ekstern innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Regjeringens strømstøtte til husholdninger og bedrifter er preget av ett mantra: Vi må bli mer bevisst på når vi bruker strøm og spare der vi kan. Regjeringen har til og med oppfordret til å bruke strøm på de timene av døgnet der den er billigst (=forbruket er minst).

Det er jo underforstått en av grunnene for vi fikk disse smartmålerne samt å kunne fakturere forbrukerne time for time ettersom timeprisene varierer med Nord Pool og resten av Europa.

Regjeringen går så langt at de belønner de bedriftene som kan innføre tiltak i bedriften som kan føre til mindre strømforbruk. Ikke ukjent det, de har de styrt på med det i mange år. Energibesparing og tiltak som får oss til å bruke mindre strøm har stått øverst på listen lenge.

Dette skjer samtidig som Norge eksporterer mer strøm og vi kommer til å bruke enorme mengder med strøm i fremtiden som elektrifiseringen av sokkelen. Som for øvrig er slaktet nord og ned av de fleste som da ikke sitter i blafrer med et CO2 regnskap i hånden. Bilparken skal elektrifiseres, vi skal lage Hydrogen vha. elektrolyse (som er et tapsprosjekt av dimensjoner grunnet virkningsgraden).

Norges befolkning har vært og er ledende i verden ang å spare på strøm. Fra kull og koks til ved og rentbrennende ovner, etter isolering av hus, varmepumper og solcellepanel på tak til da å måtte gå til det skrittet å bruke strøm på døgnet når belastningen er minst og strømmen billigst. Norge er et land langt mot nord og strøm og vedfyring har vært vår varmekilde i over hundre år grunnet utbyggingen av vannkraft og vi har hatt tømmer å fyre med.

Vi er vel et av de landene i verden som har den grønneste energien. Vannkraft er så fornybar som det er mulig å få den. Men selv den vil nå EU skattlegge da utbyggingen av vannkraft medfører inngrep i naturen. Hva da med vindturbiner kjære EU? De har selv teppebombet sitt eget land med de turbinene og lagt ned sin stabile energikilde. Tyskland går nå så langt at Tysklands økonomiminister (De Grønne) åpner for flere oljefyrte kraftverk på skip når kjernekraftverket nord i landet legges ned.  EU raver videre i sitt glade vanvidd, vedfyring skal og innunder deres hammer og skal nedtrappes samtidig som de vurderer oljefyrte kraftverk og utfasing av atomkraft.

Hvem stakk av med logikken? De faser ut atomkraftverk for å innføre oljefyrte kraftverk som forurenser. Og samtidig skal de i disse dager avgjøre om vannkraft er bærekraftig eller ikke.

Så mens EU går mot seg selv i logikk som bekreftet over og Norge må produsere mer strøm til vanvittige priser grunnet tilkoblingen til Europa. Vi, oss nordmenn må spare på strømmen så vi kan eksportere mer og elektrifisere plattformene, bygge nye kabler fra nord til sør så Nord Norge får Europeiske priser. Teppebombe Norge med turbiner. Så noen tjener på å selge strøm, gass og olje på et børsmarked så noen få blir rike som de mange må betale?

Og dette er et EU Støre og Solberg på død og liv vil ha oss inn i.

På tide noen lukker den boken en gang for alle. Kaster EU, EØS, ACER og hele sulamitten på dør. EU trenger oss, ikke motsatt.

Årelatingen av det norske samfunn

mest lest